Hlavní obsah

Video: Divoké boje v Sýrii. Tanky a dělostřelectvo svádějí bitvu o Damašek

Divoké boje v Damašku.Video: Reuters

 

Reklama

Vojáci syrských ozbrojených sil se střetli s bojovníky Islámského státu při dobývání jižní části Damašku, kterou džihádisté stále ještě drží.

Článek

Záběry intenzivních bojů na východ od Jarmúku, táboru pro palestinské utečence kontrolovaného Islámským státem, pořídil štáb agentury Reuters. Otevřeným prostorem zde v sobotu projížděly tanky syrské armády, zatímco její dělostřelectvo poskytovalo palebnou podporu pozemním bojům.

Nejsilnější vojenský úder zažil Jarmúk, ale také blízké městské čtvrti Qadam nebo al Hajar al Aswad, které islamisté také okupují.

Podle státní televize armáda učinila velký pokrok. Syrská observatoř pro lidská práva v Británii doplnila, že vojáci získali kontrolu nad několika budovami v hustě zastavěných oblastech.

Desítky obětí víkendových bojů mají na svědomí obě strany konfliktu.

Islámský stát v pátek uvedl, že jeho bojovníci povraždili dvacet syrských vojáků. Tamní státní agentura SANA přidala informace o tom, že v oblasti Qadamu islamisté zabili dvě děti a osm dalších zranili.

Syrská observatoř pro lidská práva poté také uvedla, že bombardování oblasti na pokyn vlády mělo za oběť sedmnáct mrtvých, z nich bylo sedm dětí a dvě ženy v palestinském utečeneckém kempu Jarmúku.

Syrská armáda bombardovala jižní Damašek.Video: Reuters

SANA dále informovala i o tom, že syrská armáda a její spojenci mají v úmyslu „kompletně vymýtit teroristy na jihu Damašku”.

Syrský prezident Bašár al-Asad tento měsíc porazil rebely v jejich největší základně ve východní Ghútě nedaleko Damašku. Od té doby se soustředí na ukončení trvajícího odboje i v menších oblastech poblíž hlavního města Sýrie.

Reklama

Doporučované