Hlavní obsah

Video: Etiopská armáda obsadila rebelský Tigraj, nemocnice plní zranění

Etiopská armáda o víkendu obsadila správní středisko Mekele v oblasti Tigraj.Video: AP

 

Reklama

Správní středisko Mekele v oblasti Tigraj obsadila etiopská armáda o víkendu . Podle šéf tigrajských rebelů se v okolí města stále bojuje.

Článek

Vojenské operace probíhají v regionu od listopadu. Dobytí důležitého města oznámil etiopský premiér Abiy Ahmed, podle něhož tím vojenská operace proti Tigraji skončila. Vojsko se k půlmilionovému městu Mekele blížilo několik dní a v sobotu ho začalo také bombardovat.

Ahmed ve svém prohlášení uvedl, že armáda „vstoupila do města Mekele, aniž mířila na nevinné civilisty“.

Premiér dále uvedl, že armáda osvobodila ze zajetí TPLF několik tisíc vojáků ze severního velitelství, které sídlilo v Tigraji. A dále to, že federální jednotky nyní kontrolují v Tigraji „letiště, regionální úřady, veřejné instituce a další důležité provozy“.

Tamní nemocnice se mezitím plní raněnými. V hlavní nemocnici docházejí podle poznatků Červeného kříže základní potřeby včetně gumových rukavic. Není ani dost pytlů pro uložení těl mrtvých.

Vůdce Tigrajské lidově osvobozenecké fronty (TPLF) Debretsion Gebremichael po sobotním oznámení o dobytí Mekele sdělil agentuře Reuters, že se jeho oddíly stahují z města, ale budou dále bojovat.

Odhaduje se, že během bojů přišly o život stovky lidí. A desítky tisíc před válkou utekly, jen do sousedního Súdánu odešlo na 44 tisíc lidí.

Právě tato země teď čelí největšímu náporu uprchlíků. Šéf Úřadu Vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi během návštěvy tábora Um Rákúbá řekl, že „Súdán potřebuje 150 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) na šest měsíců, aby mohl běžencům poskytnout vodu, přístřeší a zdravotní služby“.

Každý den hranici z Etiopie do Súdánu přejde 500 až 600 uprchlíků, píše AFP. Podle serveru BBC News tento počet výrazně klesl od chvíle, kdy hranici do Súdánu začali hlídat etiopští vojáci.

Konflikt se mezitím přelil i za hranice země. Jak informovalo americké ministerstvo zahraničí, v pátek otřáslo eritrejským hlavním městem Asmarou šest explozí. Vůdce povstalců potvrdil útok na hlavní město a pohrozil, že mohou následovat další útoky. Vzbouřenci obviňují tamní vládu, že její jednotky překročily hranice, aby podpořily vládní jednotky Etiopie.

Vůdce TPLF Gebremichael tvrdí, že jeho lidé zajali několik Eritrejců, kteří bojovali po boku etiopských federálních sil. „Jsem poblíž Mekele v Tigraji a bojuji proti vetřelcům,“ prohlásil v pondělí vůdce jednotek severoetiopského státu Tigraj. A popřel nepotvrzené zprávy, podle kterých sám utekl do Jižního Súdánu.

Mluvčí premiéra Ahmeda v reakci na to agentuře Reuters sdělila, že Gebremichaelova vyjádření je třeba ignorovat. „Federální vláda je zaměstnaná vedením země a zajištěním stability pro ty, které (konflikt) ovlivnil. Sledovat a reagovat na početné klamy rozpuštěné zločinecké skupiny je nyní nepodstatné a mimo náš zájem,“ uvedla.

Tvrzení všech stran konfliktu lze těžko ověřit, poznamenává agentura Reuters.

Severoetiopský stát Tigraj je od začátku konfliktu odříznut od světa, takže informace nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované