Hlavní obsah

Video: Etna chrlí lávu, sopečný popel a kouř zastavily provoz letiště

Bez komentáře: Na Sicílii se opět probudila Etna, jedna z nejaktivnějších sopek světa. V okolních městech naměřili vysoké množství popela v ovzduší. Vzhledem k popelu a hustému kouři bylo z bezpečnostních důvodů uzavřeno nedaleké letiště v Katánii.Video: AP

 

Reklama

Na Sicílii se opět probudila Etna, jedna z nejaktivnějších sopek světa. Z kráteru se vylily proudy lávy a kvůli hustému kouři, který stoupal až do výše jednoho kilometru, bylo dočasně uzavřeno místní letiště v Katánii.

Článek

Podle televize Sky TG24 stékal červený proud lávy po zasněženém vrcholu Etny do neobydleného údolí.

Místní úřady uvedly, že současná aktivita sopky neohrožuje obyvatele blízkých vesnic. Větší nebezpečí podle šéfa Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV) nehrozí. „Viděli jsme horší situaci,“ řekl Stefano Branco italské tiskové agentuře AGI.

V okolních městech ovšem naměřili vysoké množství popela v ovzduší. Vzhledem k popelu a hustému kouři, který vycházel z kráteru, uzavřely úřady z bezpečnostních důvodů nedaleké letiště v Katánii.

Etna je největší ze tří italských aktivních sopek. Dále k nim patří Stromboli, jež leží na stejnojmenném ostrově, a Vesuv poblíž Neapole.

Sicilská sopka je populární destinací turistů, které lákají výhledy na mimořádné proudy žhavého magmatu. Od roku 2013 je také Etna zapsána na seznam přírodních památek světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Doporučované