Hlavní obsah

Video: Havlovy krátké nohavice. Americká ambasáda dodržela tradici

Bez komentáře: Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Praze si každoročně povytaženými kalhotami připomínají památku bývalého prezidenta Václava Havla.Video: facebook.com/USEmbassyPrague

 

Reklama

Zapálenými svíčkami, průvodem na Hrad i povytaženými kalhotami si dnes lidé napříč republikou připomínají život statečného muže, bývalého prezidenta republiky Václava Havla. Zemřel právě před devíti lety.

Článek

Americká ambasáda v Praze vzdává Havlovi poctu každoročně – symbolicky ohrnutými nohavicemi tak, aby byly vidět kotníky.

Jde o zjevnou narážku na slavný Havlův outfit při inauguraci do prezidentské funkce v prosinci 1989. Tehdy Havel vynesl nový oblek z pražského krejčovství Adam. Jenže od šití pohubl, kalhoty mu padaly, a tak mu poradili, ať si vezme kšandy. Šle kalhoty povytáhly, takže prezident čerstvě se nadechující republiky korzoval během vojenské přehlídky na Pražském hradě v „krátkých“ kalhotách.

Ohrnutí nohavic se stalo vzpomínkovým gestem na Václava Havla prakticky hned po jeho úmrtí. Jak řekl člen spolku Krátké kalhoty Tomáš Pikola, gesto může udělat kdokoliv a kdekoliv bez ohledu na současnou mimořádnou situaci.

Jak se můžete přesvědčit v úvodním videu, na americkém velvyslanectví nevynechali ani letošní „covidový“ ročník. V krátkém sestřihu se můžete přesvědčit, že tuto tradici dodržuje jak současný velvyslanec Stephen King, tak jeho předchůdce Andrew Schapiro.

A pro inspiraci si můžete pustit třeba video z roku 2016, ve kterém velvyslanectví připomíná Havlovy myšlenky.

Reklama

Doporučované