Hlavní obsah

Video: Hlodavci ničí v Austrálii úrodu, tři lidi pokousali i v nemocnici

Bez komentaře: Přemnožení hlodavci decimují oblast Nového Jižní Walesu. Zemědělcům ničí úrodu. V oblasti byly hlášeny tři případy pokousání přímo v nemocnici.Video: twitter/NSWYF, facebook/melanie miller

 

Reklama

Australští zemědělci sčítají škody a mluví o „myším moru“, který zachvátil tamní pole. Rozsáhlá území ve vnitrozemí Nového Jižního Walesu zaplavili myši, potkani a krysy. Hlodavci se dostali do domácností, nemocnic a hotelů.

Článek

Většina institucí po celé oblasti líčí pasti, zajišťují dveře, okna a veškeré otvory, aby zamezily hlodavcům proniknout dovnitř, píše The Guardian.

Bohužel zatím bez výsledku. Tamní zdravotní organizace potvrdila, že tři lidé byli pokousáni od myší během návštěvy nemocnice: „Dostali jsme tři zprávy o pacientech, kteří tam byli pokousáni. Byla jim poskytnuta odpovídající léčba.“

Současné přemnožení hlodavců je podle místní samosprávy přirozeným jevem. Problém představuje zejména pro místní zemědělce, kterým ničí úrodu.

Jeden z farmářů už dokonce dostal povolení létat s dronem, kterým shazuje otrávenou návnadu. Jde o Rogera Woodse, farmáře z Queenslandu, který 20 let létal s vrtulníky Black Hawk. Pro australský Guardian uvedl, že má svolení tamního Úřadu pro ochranu životního prostředí vyrazit a zasáhnout všude tam, odkud si ho farmáři zavolají.

Alan Brown ze Sdružení farmářů Nového Jižního Walesu v citovaném deníku uvedl, že v severní polovině státu jde o „absolutní mor“, který by se mohl šířit dá. Brown dodal, že jeden z farmářů, se kterým mluvil, přišel kvůli nenasytným tvorům o úrodu v hodnotě 200 až 300 tisíc dolarů. „Měl tisícitunovou úrodu čiroku a je to na odpis. Snědli většinu. Několikrát proti nim nasadili návnadu, přesto je to neodradilo.“

Přemnožení hlodavci mají dopad i na zdejší turistický ruch. „Na jihozápadě státu je motel, který zavřeli, protože nedokázali udržet myši mimo pokoje. Prostě katastrofa. Lidé z toho odvětví se již potýkají s problémy,“ řekl jeden z místních pro Guardian.

Trávení myší má ovšem jeden nechtěný efekt. Otrávení hlodavci zalézají všude, například i do rezervoárů pitné vody, kterou jejich pošlá těla kontaminují. V oblastech, kde je pitná voda vzácností, může jít o závažný problém.

Reklama

Doporučované