Hlavní obsah

Video: Hotovosti je málo, v části Afghánistánu se platí íránskou měnou

Svět bez obalu: Afghánistánu hrozí humanitární katastrofa a kolaps ekonomiky. Lidem chybějí peníze, ceny potravin rapidně rostou.Video: RFE/RL

 

Reklama

Poté, co Tálibán převzal v zemi moc, hodnota afghánské měny prudce klesla. Lidé nemají dostatek hotovosti, k čemuž přispělo i zmrazení afghánských rezerv v zahraničí v hodnotě asi devíti miliard dolarů.

Článek

Před bankami v Afghánistánu se stále vytvářejí dlouhé fronty a množství vybíraných peněz je omezeno. Vzhledem ke katastrofální ekonomické situaci začali obyvatelé provincie Nimrúz používat při placení v obchodech íránskou měnu.

„Je to teď velmi běžné. Devadesát až 95 procent lidí platí íránskými tomany (pozn. red. historický název pro iránskou měnu rijál). Zboží nakupujeme v jiných provinciích – Kandaháru, Kábulu a Herátu – za afghánské peníze, ale tady zboží prodáváme za tomany,“ říká jeden z místních majitelů obchodů Abdul Wali.

Provincie Nimrúz s Íránem sousedí a v obchodech se zde prodává i mnoho íránského zboží.

Ve městě Zarandži už fungují alespoň bankomaty, ale banky jsou zde stále zavřené. „Žádná banka tu není otevřená a i obchody váznou. Banky nám nevydávají hotovost. Bohužel s nimi o tom nelze ani jednat. Situace je kritická,“ varuje další obchodník. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) koncem minulého měsíce uvedla, že začátkem letošního roku humanitární pomoc potřebovala polovina ze 40 milionů obyvatel Afghánistánu, z toho deset milionů dětí. Tyto počty podle IOM porostou.

Bývalý britský velvyslanec v Afghánistánu Nicholas Kay je proto přesvědčen, že mezinárodní pomoc této zemi musí pokračovat, přestože je u moci Tálibán. „Peníze jsou potřeba na zdravotní péči, na vzdělání, na vodu, na přístřeší a v podstatě i na potraviny, protože těch je velký nedostatek. Teď by Afghánistán tyto peníze normálně dostával prostřednictvím OSN a západních mezinárodních nevládních organizací a dárců a já nevidím vůbec žádný důvod, proč by to nemělo pokračovat, proč by se to nemělo zvyšovat, protože je to ještě více zapotřebí. Ale těch devět miliard dolarů afghánských rezerv je něco, co by podle mého názoru bylo v tuto chvíli moudré udržet v bezpečí pro afghánský lid a neměli bychom dovolit, aby se tyto peníze dostaly do rukou Tálibánu,“ soudí.

Vysocí představitelé islamistického hnutí už jednali s OSN o humanitární pomoci pro Afghánistán.

„Delegace OSN slíbila pokračování humanitární pomoci Afgháncům a uvedla, že bude usilovat o získání další pomoci na nadcházejícím setkání dárcovských zemí,“ napsal mluvčí Tálibánu Suhajla Šahína na Twitteru.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované