Hlavní obsah

Video: Hurikán Nicholas dorazil na pobřeží Texasu, znovu hrozí povodně

Bez komentáře: Hurikán Nicholas zasáhl texaské pobřeží, přesouvá se směrem k Louisianě.Video: twitter/ReedTimmerAccu, AP

 

Reklama

Meteorologové odhadují, že hurikán bude dál postupovat podél jihovýchodní části Texasu a ve středu by se měl přesunout nad pobřeží Louisiany. Ta se ještě zotavuje z hurikánu Ida, jenž se oblastí přehnal před dvěma týdny.

Článek

Nicholas podle meteorologů amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) zasáhl východní část poloostrova Matagorda s poryvy větru o rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Jde o již 14. jmenovaný hurikán v letošní atlantické hurikánové sezoně. Živel postupuje na severovýchod rychlostí 17 kilometrů za hodinu.

Největší neznámou v tuto chvíli je, kolik hurikán přinese v Texasu srážek, a to zejména v Houstonu, který bývá náchylný k záplavám.

Výstraha před tropickou bouří byla vydána téměř pro celé texaské pobřeží. Úřady v ní mimo jiné varují před možností bleskových záplav a záplav ve městech. Texaský guvernér Greg Abbott oznámil, že v Houstonu a okolí a podél pobřeží jsou připraveny týmy záchranářů.

Na více než 40 místech v Houstonu byly kvůli hrozbě záplav postaveny zábrany. Úřady vyzvaly místní obyvatele, aby pokud možno nevyjížděli na silnice. Místní školy pro dnešek zrušily výuku, provoz přerušilo také několik testovacích středisek na covid-19.

„Toto město je velmi odolné. Víme, co musíme udělat,“ řekl starosta Sylvester Turner. Zmínil přitom čtyři hlavní záplavové události, které v posledních letech postihly Houston, včetně ničivého hurikánu Harvey z roku 2017, jenž způsobil jedny z největších škod ze všech bouří v historii USA. Úřady nicméně neočekávají, že Nicholas bude stejně ničivý jako hurikán Harvey.

Podle meteorologů by v postižených oblastech mohlo také vzniknout tornádo či dvě.

V Louisianě místní guvernér John Bel Edwards vyhlásil stav nouze, některé oblasti se tam totiž stále zotavují z hurikánu Ida, který tam udeřil před dvěma týdny. Bez proudu je na různých místech státu stále asi 95 tisíc domácností a podniků, uvádí data serveru Poweroutage.us.

Za nouzovou prohlásil situaci v Louisianě vzhledem k blížící se bouři i prezident Joe Biden, čímž uvolnil federální prostředky na pomoc.

Kuriózní případ pak musela řešit policie ve městě Galveston. Na místní pláži se totiž procházel maskovaný muž s nožem v ruce, který připomínal legendární postavu Michaela Myerse z hororu Halloween. Celou situaci zachytila v tu chvíli reportérka ABC13 Mycah Hatfieldová, která na pláži informovala o blížící se bouři.

Tamní policie uvedla, že ráno obdrželi telefonát o maskovaném muži s nožem potřísněným krví. Hlídka okamžitě vyrazila na místo a muže zatkla. Pod maskou se skrýval místní právník Mark Metzger, kterému podobné žerty nejsou cizí. Ten byl následně obviněn z výtržnictví a propuštěn, uvedla s odkazem na vedení policie televize ABC13.

Zatčený právník prohlásil, že to udělal proto, aby se pokusil najít „trochu pozitivní nálady v této chmurné chvíli“. Jeho žertovný kousek však nenašel pochopení u všech. Někteří obyvatelé města se domnívají, že to udělal, aby se zviditelnil.

Na dotaz místních médií, jestli by to Metzger udělal znovu, právník odpověděl: „Kdybych to mohl udělat znovu, tak to rozhodně udělám.“

Reklama

Doporučované