Hlavní obsah

Video: I v Londýně na černošských životech záleží. Protest skončil potyčkou

Tisíce demonstrantů se v Londýně připojily k vlně protestů spojených se smrtí Američana George Floyda. Původně poklidná demonstrace se neobešla bez vypjatých okamžiků.Video: AP

 

Reklama

Britové se připojili k vlně protestů, která propukla v USA po smrti černocha George Floyda. Kromě Londýna se podobné demonstrace konaly i ve Francii, Argentině nebo v Austrálii.

Článek

Protestující se sešli krátce po poledni v Hyde Parku, odkud se vydali směrem k britskému parlamentu a vládní čtvrti Whitehall. Během pochodu nesli transparenty se slogany jako „Spojené království není bez viny, méně rasistický je pořád rasistický“ nebo „Rasismus je globální problém“.

Dav také skandoval jméno zabitého George Floyda, jehož smrt aktuální sérii protestů zažehla. A heslo „Na černošských životech záleží“, které se používá v USA již několik let.

Jak uvedla televize Sky News, mezi účastníky byl i herec John Boyega známý ze série Hvězdných válek. Podporu protestujícím vyjádřil na svém Twitteru i londýnský starosta Sadiq Khan.

Z počátku poklidná demonstrace se nakonec neobešla bez potyček. Ta největší se odehrála u bran Downing Street, tradičního sídla britských premiérů, a to ve chvíli, kdy premiér Johnson vystupoval na tiskové konferenci.

Co bylo důvodem strkanice, není jasné. Přítomní novináři ale zmiňovali házení předmětů na pořádkové síly a zákrok policie proti jednomu z demonstrantů. Během několika minut se celá situace uklidnila a lidé se začali pozvolna rozcházet.

Podívejte se na úvodní video z londýnských protestů.

Reklama

Doporučované