Hlavní obsah

Video: Indické námořnictvo pátrá po 77 lidech pohřešovaných po potopení lodi

Bez komentáře: Indické námořnictvo pátrá po 77 lidech pohřešovaných po potopení lodi. Ta se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné deště a vichr. Dalších 77 lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje potopila loď.

Článek

Indické vojenské námořnictvo pokračuje v pátrání po 77 lidech, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Potopená loď, na jejíž palubě bylo podle aktualizovaných údajů 261 lidí, přepravovala dělníky na ropnou plošinu. Při extrémně nepříznivých podmínkách panujících na moři se 184 z nich podařilo zachránit, po ostatních pátrají lodě a vrtulníky indického námořnictva.

Jeden z přeživších televizi New Delhi řekl, že když začalo jít plavidlo ke dnu, skočil do moře v záchranné vestě a později byl z vody vytažen členy námořnictva.

Cyklon Tauktae udeřil na pevninu v pondělí ve státě Gudžarát, kde bylo preventivně evakuováno téměř 200 000 lidí. Předtím bouře napáchala značné škody a vyžádala si životy ve státech Kérala, Karnátaka, Goa a Maháráštra na jihozápadním pobřeží Indie. V Bombaji bouře způsobila záplavy a v pondělí si vynutila přerušení provozu mezinárodního letiště.

Většina z 33 obětí zahynula při zřícení domů, uvedl předseda vlády západoindického státu Gudžarát, do něhož ničivý cyklon dorazil v pondělí večer. Mezi mrtvými je dítě, jež zemřelo při zřícení zdi, dospívající dívka, kterou zabilo propadnutí střechy. Na další oběť, osmdesátiletou ženu, spadl sloup elektrického vedení. Poškozených je přes 16 500 domů a bezmála 6 000 vesnic se ocitlo bez proudu.

Kvůli cyklonu na dva dny pozastavil stát Gudžarát očkování proti nemoci covid-19, která se nyní v Indii šíří velkou rychlostí. Všichni pacienti léčící se s covidem v gudžarátských nemocnicích, jež se nacházejí pět a méně kilometrů od pobřeží, byli kvůli obavám ze záplav převezeni do bezpečnějších zdravotnických zařízení. Úřady se také snaží zamezit přerušení dodávek elektrického proudu do nemocnic v oblasti a oznámily, že více než tisícovka nemocnic ošetřujících pacienty s covidem byla vybavena generátory na výrobu elektřiny. Prioritou je nyní podle úřadů zprůjezdnění přes 600 silnic, aby byl zajištěn stálý přísun kyslíku do zdravotnických zařízení.

Bouři, která je v oblasti nejsilnější za posledních více než 20 let, před příchodem nad pevninu doprovázely vichry o rychlosti 180 až 190 kilometrů v hodině a v nárazech až 210 kilometrů v hodině, které po dopadu cyklonu na pevninu zeslábly. Indický meteorologický ústav ale předpovídá i pro další dny husté lijáky v mnoha částech států Gudžarát a Maháráštra.

V Nepálu úřady v úterý vyzvaly horolezce, aby sestoupili z vysokých nadmořských výšek, protože cyklon s sebou může přinést velmi nepříznivé počasí. V Nepálu, kde se nachází osm ze 14 nejvyšších hor světa včetně Mount Everestu, nedávno začala jarní lezecká sezona a na svazích jsou nyní stovky horolezců a horských průvodců.

Reklama

Doporučované