Hlavní obsah

Video: Írán zadržel jihokorejský tanker, Soul posílá vojáky

Bez komentáře: Íránské revoluční gardy zadržely jihokorejský tanker. Plavidlo bylo na cestě ze Saúdské Arábie do Spojených arabských emirátů. Podle Íránu znečišťovalo moře.Video: AP

 

Reklama

Íránské úřady tvrdí, že jihokorejský tanker v Hormuzském průlivu zadržely kvůli znečišťování moře. Soul požádal o okamžité propuštění plavidla i dvacetičlenné posádky.

Článek

Tanker zadržely Íránské revoluční gardy, podle nich o to požádaly úřady provincie Hormozgán. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí řekl, že důvod zadržení lodě je „čistě technický“ a souvisí pouze se znečištěním moře.

Íránská státní televize poté oznámila, že plavidlo veze 7 200 tun etanolu.

Plavidlo směřovalo ze Saúdské Arábie do Spojených arabských emirátů.

Zadržení lodě potvrdilo i jihokorejské ministerstvo zahraničí, podle něhož loď přepravuje chemické látky. Soul požádal o její okamžité propuštění.

Webový portál MarineTraffic, který poskytuje informace o námořním provozu, uvedl, že se loď Hankuk Chemi vyskytovala během včerejšího odpoledne u íránského přístavu Bandar Abbás. Podle posledních zpráv tam stále kotví.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí reagovalo na zadržení lodě vysláním svých vojáků z jejich pozic v Hormuzském průlivu, kde se podílejí na ostraze vod proti pirátským útokům.

Agentura AP upozornila na oznámení Teheránu, že očekává v nejbližších dnech jihokorejského diplomata, který bude jednat o uvolnění miliard dolarů, jež patří Íránu a jsou kvůli americkým sankcím zablokovány v Soulu.

Jak napsala AP, další námořní incident přispívá k napětí kolem Íránu a jeho vztahů s USA.

Reklama

Doporučované