Hlavní obsah

Video: Islandské ledovce ubývají rekordně rychle

Bez komentáře: Časosběrné video ukazuje, jak ledovec Breiðamerkurjökull během šesti týdnů ztratil několik metrů svého ledového příkrovu.Video: AP

 

Reklama

Ledovce na Islandu tají rychleji. Ukazuje to časosběrné video, které zachycuje rychlý ústup ledového masivu. Islandským ledovcům podle prognózy hrozí téměř úplný zánik do roku 2200.

Článek

Odbornice z univerzity v Oslu Regine Hocková na summitu COP26 ve skotském Glasgow prohlásila, že ledovce na Islandu jsou stejně „odsouzeny k zániku,“ píše agentura AP.

To potvrzuje i časosběrné video natočené Kieranem Baxterem z University of Dundee, které ukazuje, jak ledovec Breiðamerkurjökull během šesti týdnů ztratil několik metrů svého ledového příkrovu, přičemž roztál větší kus, než jaký může dorůst během zimy.

Kvůli celosvětovému mizení ledovců se zvedá hladina oceánů. To zvyšuje riziko záplav v pobřežních oblastech. Ztráta islandské ledové masy bude mít vliv na tamní turismus.

Islandští glaciologové, geologové a geofyzikové spočítali, že téměř třetina zaznamenaného úbytku ledovců nastala v novém tisíciletí. „Změny povrchu ledovců na Islandu od 90. let 19. století představují jasnou odpověď na klimatické změny,“ uvedli odborníci.

V roce 2014 Island v důsledku oteplování přišel o svůj první ledovec Okjökull. Tehdy se vědci obávali, že na Islandu do roku 2200 zmizí na 400 ledovcových masivů. Podle studie otištěné v dubnu v časopise Nature jsou aljašské, alpské a islandské ledovce mezi těmi, které v posledních letech ustupovaly nejrychleji na světě.

Foto: Profimedia.cz

Na místě, kde byl ledovec Okjökull, stojí dnes pamětní deska.

Průměrné teploty letos ve světě nebyly tak vysoké jako v předchozích třech letech, rekordnímu oteplování zabránil meteorologický jev La Niňa. Vyplývá to z předběžné verze výroční zprávy o stavu globálního klimatu, kterou po zahájení probíhající klimatické konference OSN zveřejnila Světová meteorologická organizace (WMO).

Ačkoli teploty letos nestouply tak vysoko jako v rekordním roce 2016, kdy bylo na planetě o 1,2 stupně tepleji než v druhé polovině 19. století, na trendu globálního oteplování se tím nic nemění.

Autoři zprávy upozorňují na to, že právě letos v létě se v Arktidě ztenčila ledová pokrývka nejvíce od počátku vedení záznamů.

Na tající ledovce upozornili i mladí aktivisté na klimatické konferenci COP26. V řece Clyde v centru skotského Glasgow se objevil čtyřtunový úlomek ledovce, který tam nechali převézt z Grónska.

„Tím, že jsme doslova přivezli Arktidu na COP26, posíláme světovým lídrům jasnou zprávu, že to, co se děje v Arktidě, tam nezůstane. (…) Ledovec možná není přímo ve vyjednávacích sálech, ale je příliš velký, než aby ho mohli ignorovat,“ uvedla Gail Whitemanová, profesorka udržitelnosti na britské Exeterské univerzitě a zakladatelka Arctic Basecampu.

Reklama

Doporučované