Hlavní obsah

Video: Blatný prvně bez masky klidu. Hrozil zavíráním škol i průserem

Bez komentáře: Zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Chování lidí o Velikonocích může ovlivnit otevření škol, pohrozil ministr zdravotnictví Jan Blatný.Video: psp.cz

 

Reklama

Středeční zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví bylo v mnoha ohledech pozoruhodné. Ministr Jan Blatný (za ANO) snad poprvé opustil svou poklidnou rétoriku a dal prostor emocím. A pohrůžkám.

Článek

Poslanec Marek Benda (za ODS) přednesl, že byla fatální chyba nechat zavřené okresy a znemožnit tak Pražanům odjet na chalupy. Teplé počasí totiž vylákalo ve velkém lidi ven. Ve velkých městech a zvláště v Praze tak byly přeplněné parky a další oblíbená místo jako pověstná Náplavka. Ve slunných dnech mnoho lidí přestalo nosit i roušky, opakovaně musela zasahovat policie.

O uvolnění „pravidla okresu“ žádal i primátor Prahy Zdeněk Hřib (za Piráty) s tím, že by pomohlo k tomu, aby se tolik lidí nekumulovalo na frekventovaných místech.

Ministr Bendův apel odmítl: Podle něj by to nedopadlo dobře.

„Lidé, kteří se neumí chovat ani ve svém městě, se tak rozjedou po celé zemi a budou tam dělat to samé,“ argumentoval. Praha má přitom podle dříve platného systému PES, kterým se vláda do třetí vlny řídila při vyhlašování restrikcí, jedno z nejlepších skóre v republice. Blatný ale tvrdí: „Stalo by se to, co se stalo v zimě ve Špindlu. Mám z toho obavu na základě informací od epidemiologů – ne proto, že bych těm lidem něco nepřál. Když to lidé nebudou dodržovat, tak možná 12. dubna otevřeme školy tak na týden. Jestli se lidé utrhnou o Velikonocích ze řetězu, máme tady velkej průser,“ řekl Blatný doslova.

Pozoruhodná byla reakce poslance za vládní hnutí ANO Miloslava Janulíka. Ani tomu se Bendova žádost nelíbila. „Vy se snažíte pořád nějak ten virus přečůrat a nějakým způsobem ošulit biologické zákonitosti. Nejde to. Prostě to nedokážete. Můžete si blábolit, co chcete, ale to se vašimi kecy a přáními řídit nebude. Můžeš k biologickým zákonitostem přijímat pozměňovací návrhy, ale je ti to prd platné..... "

Celou odpověď poslance Miloslava Janulíka si můžete poslechnout v úvodním videu.

Pozn. red.: Video obsahuje vulgární výrazy.

Reklama

Doporučované