Hlavní obsah

VIDEO: Jak se čistí letadlo po cestě s koronavirem?

VIDEO: Jak se čistí letadlo po cestě koronavirem?Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Letečtí dopravci po celém světě – české Smartwings nevyjímaje – čelí kvůli epidemii koronaviru prudkému poklesu v prodejích letenek. Někteří už i zkrachovali. Jaká jsou poslední čísla? A co třeba prestižní dubajské Emirates Airlines dělají proto, aby o své zákazníky přicházely co nejméně?

Článek

Šest až osm hodin důkladného dezinfikování. Taková péče čeká každé letadlo dubajských Emirates Airlines, ve kterém letěl člověk s podezřením na výskyt nebo potvrzeným koronavirem. Uvádí to tamní list Gulf News.

Filtry, které zbaví vzduch virů a nečistot

První nastupuje uklízecí četa komplet v ochranných oblecích. Na palubě rozpráší dezinfekci a vymění potahy sedadel a polštáře. To samé čeká i tzv. HEPA filtry, které umí z ovzduší v letadle odfiltrovat až 99,97 procenta virů – spolu s prachem, alergeny i mikroby. Záběry od aerolinky zveřejnila agentura AP.

Dezinfekce letadla po cestě s koronavirem.

Úklid nemine žádný povrch

Následují pracovníci už jen s respirátory a rukavicemi. Ti důkladně vyčistí všechny povrchy v letadle – okna, stoly, obrazovky, a kompletně i sedadla včetně opěrek a ovládacích prvků. Neminou ani větrací otvory a přihrádky na zavazadla. Záchody, chodby a podlahy jsou samozřejmostí. Mezitím vymění za nové třeba i tiskoviny.

Důkladná procedura ale čeká jen ta letadla, u jejichž pasažérů se vyskytlo alespoň podezření na Covid-19. Většina aerolinií sice uvádí, že nároky na úklid zvýšila, záleží ale na vytíženosti letadla.

Frekventovanost úklidu podle JetWash Aero.

Opravdu důkladně se letadla uklízejí jednou za měsíc

Většinou se za dne mezi lety stíhá jen viditelný nepořádek – uklízí ho posádka. V noci je už pak času víc: obvykle kolem jedné hodiny. Na vyčištění a sterilizování jednoho boeingu je podle dubajských aerolinek potřeba asi 18 zaměstnanců, zatímco na větší Airbus A380 zhruba 36 lidí.

Noční hodinový úklid u Emirates Airlines.

Podle firmy JetWash Aero, která to uvádí pro server CNN, se však skutečně pečlivý několikahodinový úklid provádí na letadlech jednou za měsíc nebo za šest týdnů. Nanesená dezinfekce proti patogenům (SARS, E. coli, ptačí chřipka, MRSA) vydrží asi 10 dní.

Letečtí dopravci tak apelují na pasažéry, aby dbali hlavně na vlastní hygienu. Lidský faktor a zodpovědnost koneckonců hrají roli i v uklízecí četě. Do rizikových oblastí pak některé aerolinky navíc omezily nebo zrušily úplně své spoje, aby vyrovnaly klesající poptávku.

Reklama

Doporučované