Hlavní obsah

Video: Jak se voda hnala ulicemi, někde byla hladina až metr vysoko

Video, které zveřejnili hasiči, ukazuje zaplavenou ulici na Olomoucku.Video: HZS Olomouckého kraje

 

Reklama

Mezi obce nejvíce postižené lokální povodní patří Šumvald. Voda na mnoha místech dosahovala přes metr vysoko. Video zachytilo rozvodněnou řeku, která se hnala ulicí.

Článek

Následky silných bouří řeší především na Uničovsku a Šumpersku. „Celkově jsme během noci zaznamenali téměř 160 událostí, na Uničovsku jsme jich evidovali 90 a na Šumpersku 50. V postižené oblasti jednu osobu pohřešujeme, jedna osoba byla nalezena mrtvá. V zaplavené oblasti operoval také posttraumatický intervenční tým hasičských psychologů,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Mezi nejvíce postižené obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda na mnoha místech dosahovala přes metr vysoko. V těchto obcích hasiči evakuovali asi 30 lidí a zachránili dalších 30 obyvatel. Některé z nich vyprostili ze zatopených automobilů, některé vytáhli z vody poté, co je strhl proud a nemohli se dostat z vody do bezpečí. Další pak vyvedli z ohrožených domů. V Uničově jednotky pomocí traktorbagru čistily jez zanesený naplaveninami.

„Přívalové deště zatopily nejen desítky rodinných domů a dalších staveb, ale také poškodily místní energetickou a dopravní infrastrukturu. V Oskavě byl stržen most, ve většině postižených obcí bylo poškozeno plynové i elektrické vedení. Na některých místech čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů už během noci. Hlavní likvidační práce a odstranění následků přívalových srážek však jednotky teprve čeká. Odčerpávání vody z domů a sklepů přijde na řadu během dneška po dohodě se zástupci samospráv,“ dodala Balážová.

Reklama

Doporučované