Hlavní obsah

Video: Jak se žije na území nikoho mezi Ukrajinou a Běloruskem

Svět bez obalu: Jak se žije na území nikoho mezi Ukrajinou a Běloruskem?Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Tento ukrajinský hraniční přechod je trochu jiný než ty, které znáte. Leží totiž 16 kilometrů od skutečné hranice s Běloruskem. A na území nikoho – mezi přechody – se nacházejí tři ukrajinské vesnice.

Článek

Vláda měla v úmyslu tuto oblast po černobylské jaderné katastrofě zcela vystěhovat. Ti, co tu zůstali, by zde tak vlastně ani neměli být. Hranice tu za sovětských dob neexistovala. A poté, co zde začal fungovat přechod do sousedního Běloruska, život z oblasti opravdu téměř zmizel.

Autobusová doprava byla zrušena, místní školy i obchody zavřely. Každý, kdo potřebuje do nejbližšího města třeba na nákup, musí počítat s hraniční kontrolou.

„Většina lidí to tu v 90. letech začala opouštět. A ani já teď nemohu říct, jestli tu zůstanu, nebo odejdu,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa Michajlo Jevsejčuk.

Odhaduje, že v okolí teď žije pouhých třicet lidí. Mezi nimi i Maria Kovalenková, která ve vesnici strávila celý svůj život. „Kdybych potřebovala zajít do nemocnice, tak jak se tam dostanu? Můžu si tak leda uvázat smyčku okolo krku a nechat se odnést helikoptérou,“ stýská si.

Její děti, sestra, matka a ostatní příbuzní jsou pohřbeni na místním hřbitově. V hrobech tu leží už více mrtvých, než je současný počet obyvatel žijících ve vesnici.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované