Hlavní obsah

Video: Japonská armádní ponorka se srazila s hongkongskou lodí

Bez komentáře: Ponorka japonského vojenského námořnictva a hongkongská obchodní loď se v neděli srazily u jižní části japonského pobřeží. Náraz poškodil věž ponorky.Video: AP

 

Reklama

Ponorka japonského vojenského námořnictva a hongkongská obchodní loď se v neděli srazily u jižní části japonského pobřeží. Při střetu se lehce zranili tři námořníci z ponorky a náraz poškodil její věž, informovala agentura AP.

Článek

Ponorka Sorju se právě chystala vynořit na hladinu asi 50 kilometrů jižně od japonského mysu Ašizuri na ostrově Šikoku, když se srazila s komerční lodí.

Ministr obrany Nobuo Kiši řekl, že v době incidentu bylo plavidlo na běžném cvičení. Ponorka sice plavidlo viděla periskopem, ale nebyla schopná se včas vyhnout. Zároveň dodal, že srážka byla „krajně politováníhodná“.

Kvůli poškození anténního stožáru spolu s komunikačním vybavením musela posádka k nahlášení incidentu použít mobilní telefon.

Armáda uvedla, že ponorka byla stále schopna plout, protože škody nebyly tak rozsáhlé.

Bývalý kapitán amerického námořnictva Bradley Martin pro CNN toto tvrzení zpochybnil. „Škody bych nenazval menší. Ponorka se nemohla potápět, ani komunikovat.“

Podle hongkongské televize se vojenský stroj střetl s nákladním plavidlem Ocean Artemis, který převážel 90 000 tun železa do západojaponské Okajamy. Loď při střetu žádné škody neutrpěla, posádka prý ani necítila náraz.

Příčina srážky zatím není známá a japonská armáda ji vyšetřuje.

Reklama

Doporučované