Hlavní obsah

Video: Je nejstarším aktivním chirurgem na světě. Je mu 93 let

Svět bez obalu: „Moje ruce se stále ještě netřesou,“ říká 93letý lékař, který je podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarším chirurgem na světě.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Kyrgyzský chirurg Mambet Mamakejev je uveden v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší známý chirurg na světě. Operuje nepřetržitě už 67 let.

Článek

Lékař žije a pracuje v hlavním městě Biškeku. Svoji první operaci provedl v roce 1953.

„Zatím jsem operoval každý den bez pauzy. Moje ruce se netřesou, moje paměť je v pořádku, moje oči jsou v pořádku. Ale věk si vybírá svou daň. Kolena a záda mi začínají dělat starosti,“ říká Mamakajev, který podle svých slov cvičí každý den, nepije a ani nekouří. Dodává, že nemá žádné tajné tipy na to, jak zůstat tak dlouho zdravý a aktivní.

„Nikdy jsem nebral žádné léky. Nemám žádnou speciální dietu. Nevybírám si nic konkrétního a jím všechno, co mi na talíři přistane,“ říká kyrgyzský chirurg.

V Guinnessově knize rekordů se uvádí, že Mamakejev už provedl 30 000 chirurgických zákroků, léčil 100 000 pacientů a publikoval 200 vědeckých prací a také založil v Kyrgyzstánu Národní chirurgickou školu.

Lékař říká, že prozatím odchod do důchodu neplánuje. Naopak. Tvrdí, že díky uvedení svého jména v Guinnessově knize rekordů omládl a cítí se plný energie.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované