Hlavní obsah

Video: Je Zeman v pořádku? „Nestydíte se takhle ptát?“ Ovčáček ztratil nervy

Jiří Ovčáček odpovídá na hradním nádvoří reportérce Kristině Cirokové: „Nebudu vám odpovídat, je to nedůstojné. Zvlášť tady před katedrálou.“Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezpečnostní výbor Senátu oznámil, že Miloš Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta mimo jiné i z důvodu jeho nemoci a dezorientace v čase a prostoru. Reportérka Seznam Zpráv se šla na stav prezidenta zeptat mluvčího Ovčáčka.

Článek

Senátoři z výboru pro zahraniční věci, bezpečnost a obranu vedení Pavlem Fischerem zpracovali 43stránkovou analýzu, proč podle nich není prezident Miloš Zeman schopný ze závažných důvodů vykonávat svoji funkci. Zmiňují například, že hlava státu svými kroky pomáhá Číně nebo Rusku, že její pravomoci přebírají kancléř Vratislav Mynář nebo hradní poradce Martin Nejedlý, že útočí na Senát i novináře nebo že snižuje důvěryhodnost zpravodajských služeb.

„Může se jednat i o kombinaci různých zdravotních a psychických aspektů. Vedle toho lze uvažovat, že k nežádoucímu stavu přispěje i postupná extrémní profilace jistých osobnostních a povahových rysů,“ uvádí dokument.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na snahu senátorů zbavit Miloše Zemana pravomocí hlavy státu na twitteru ostře zaútočil na politiky, kteří si dovolili Zemanovo chování podrobit analýze.

Seznam Zprávy se šly mluvčího zeptat, jak na tom prezident ve skutečnosti je. V úvodním videu uvidíte jeho reakci, kdy mimo jiné na tuto jednoduchou otázku nedokázal odpovědět.

„Slušní lidé se baví o slušných věcech,“ řekl Ovčáček. Analýzu senátorů přirovnal k postupu nacistů a komunistů, kteří své nepřátele dehonestovali tím, že je označili za psychicky narušené. „To jsou východní metody,“ říká Ovčáček.

Na opakovaný dotaz, zda tedy je prezident v pořádku, už mluvčí ztratil nervy. „Vy se nestydíte zeptat na takovou věc? Zapojit se do takto nechutné akce? Role médií není rozšiřovat takové nechutnosti.“

Na záznam rozhovoru se podívejte ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované