Hlavní obsah

Video: Jeden z největších adventních věnců v Evropě se rozsvítil

Adventní věnec nad Lüneburgem se řadí k největším v Evropě. Má v průměru 13 metrů a je připevněn na 8 stojanech k novogotické věži ve výšce 56 metrů. Celková hmotnost je 1,5 tuny.Video: @carlo.eggeling, wichernkranz-lueneburg.de

 

Reklama

Nad německým Lüneburgem se rozzářil obrovský adventní věnec. Ten je umístěn na vodárenské věži v centru města. Letos se rozsvítil už potřinácté v řadě.

Článek

Svojí velikostí se řadí kovový věnec k největším adventním věncům v Evropě. Má v průměru 13 metrů a je připevněn na 8 stojanech k novogotické věži ve výšce 56 metrů. Celková hmotnost je 1,5 tuny.

Samotná instalace konstrukce je velice náročná. Začíná vždy v týdnu před první adventní nedělí. Jeřáb zvedne celý kruh do výšky 75 metrů a posadí ho na věž. Během usazování zároveň nesmí dojít k poničení historické věže.

Věnec se skládá ze 4 velkých bílých zářících svíček a 20 malých červených. Ty se rozsvěcí každý den. Věnec je zároveň omotán zlatožlutým pásem zářivek, které lze rozsvítit na 15 sekund pomocí telefonního hovoru nebo SMS. Veškerý výtěžek z telefonátů a SMS jde na dobročinné účely, píše německý Welt.

Tradice má také připomínat protestantského teologa Johanna Hinricha Wicherna, který je považován za vynálezce adventního věnce.

Reklama

Související témata:

Doporučované