Hlavní obsah

Video: Jenom malý šlofíček. Joea Bidena klimatická konference zmohla

Bez komentáře: O nechtěný rozruch se na začátku klimatické konference v Glasgow postaral prezident Joe Biden. Během projevu si lehce zdříml.Video: AP

 

Reklama

Ve skotském Glasgow se odehrává klíčový summit, na němž státníci a odborníci řeší, jak čelit hrozbě klimatické změny s možnými katastrofálními dopady. O nechtěný rozruch se na začátku akce postaral prezident USA.

Článek

Joe Biden si během úvodního projevu na klimatické konferenci OSN v Glasgow trochu zdříml. Než k němu přistoupil asistent a probral ho, stačily jej u toho zachytit kamery, napsal americký server The New York Post.

Americký prezident začal odpadat během projevu Eddieho Ndopu, aktivisty za práva zdravotně postižených. V dané chvíli apeloval na přítomné v sále: „Vyzývám vás, abyste se zavázali ke konkrétním krokům, které zastaví ničení této velkolepé planety.“ Tím projev končil, na což přispěchal klimbající hlavu USA upozornit jeho asistent.

Lehké indispozice si všiml i reportér The Washington Post Zach Brown, který okamžitě sdílel záběry v svém tweetu s komentářem: „Biden zřejmě usnul během úvodních proslovů COP26.“ Ten se okamžitě stal virálním na sociálních sítích.

Na Bidenův šlofík zareagoval i jeho předchůdce v prezidentském úřadu Donald Trump.

Trump napsal, že zdřímnutí naznačuje, že Biden skutečně nevěří, že globální oteplování je strašlivou hrozbou: „Biden odjel do Evropy s tím, že jeho nejvyšší prioritou je globální oteplování, a pak na samotné konferenci okamžitě usne, aby to viděl celý svět. Někdo, kdo má opravdové nadšení a víru v nějaké téma, nikdy neusne!“

Trump během prezidentské kampaně v roce 2020 přezdíval Bidena jako „Ospalý Joe“ a strefoval se do jeho zdravotní kondice s poukazem na to, jestli je demokratický kandidát vůbec schopen zastávat úřad prezidenta. Joe Biden tento měsíc oslaví 79. narozeniny.

Reklama

Doporučované