Hlavní obsah

Video: Jízda rozpálenou Prahou. Tak vypadá vedro ze střechy kropicího vozu

Vlna veder pokračuje a do pražských ulic vyjelo asi 20 kropicích vozů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlna veder zasáhla celou západní a střední Evropu.

Článek

15:20 Kropicí vůz staví na jednu ze svých čtyř zastávek na dočerpání vody

24:10 Vůz se opět rozjel, aby ochladil rozpálené vozovky

Teploty v Praze včera kulminovaly, teplo a sucho v Čechách i na Moravě pokračuje. Každý den proto vyjíždí do rozpálených pražských ulic až 21 kropicích vozů technických služeb.

Vodou se chladí silnice, ale také se smyje prach, který by obyvatelé hlavního města jinak dýchali. Mluvčí pražských technických služeb Radim Mana vysvětluje, že kropení pomáhá při tvorbě přízemního ozonu a dochází ke zvlhčení a očištění vzduchu. Jakmile teploty tři dny za sebou přesáhnou 25 stupňů Celsia, přijde čas kropičů.

„Při plném nasazení kropení a mlžení nasazujeme až 21 vozidel. Část těchto vozů se potom na zimu „převleče“ na zimní posypové,” popisuje Mana. Dodává, že se kropení a mlžení provádí pouze pitnou vodou kvůli hygienickým předpisům. Voda tedy pochází z běžného vodovodního řádu.

Jedno auto je schopno nabrat až 10 kubíků vody, menší pouze 6 kubíků. Tolik vody spotřebují vozy přibližně za hodinu až dvě jízdy. Za den nabere kropič vodu celkem čtyřikrát. Musí projet svoji jasně danou trasu.

Evropa se potýká ještě se silnější vlnou veder. Paříž včera naměřila nejteplejší den vůbec. Ve francouzské metropoli naměřili 40,4 stupně Celsia a odpoledne ještě o dva stupně více. V Nizozemsku měli rekordních 39,3 stupně a v Belgii 40,2.

Ve Velké Británii teplota také překonala rekord, v Heathrow naměřili 37 stupňů Celsia. Ve Francii a Británii by v příštích dnech mohly teploty ještě stoupat.

Extrémní teploty nevyvolávají pouze aktuální praktické problémy. Podněcují dlouhotrvající diskusi o klimatických změnách. Britská pobočka Světového fondu na ochranu přírody varuje, že nejteplejší den v roce rozhodně není něco, co by se mělo slavit. Jedná se podle nich o klimatickou pohotovost.

Reklama

Související témata:

Doporučované