Hlavní obsah

Video: Julija Skripalová promluvila, chce se vrátit do vlasti

Vyjádření Juliji Skripalové.Video: Reuters

 

Reklama

Julija Skripalová, dcera otráveného bývalého ruského špiona Sergeje Skripala, promluvila na veřejnosti. Uvedla, že je otřesená, ale že se zotavuje. Vyslovila přání, že by se jednou chtěla vrátit do vlasti. Zároveň ale řekla, že za ni ani jejího otce nemluví nikdo jiný, kromě jich samotných.

Článek

Dcera otráveného ruského exagenta Sergeje Skripala poprvé od březnového incidentu v britském Salisbury mluvila přímo se zástupci médií o svých zkušenostech z posledních měsíců. Agentuře Reuters řekla, že léčba po útoku nervovým jedem Novičok byla bolestivá a deprimující, zároveň poděkovala personálu nemocnice v Salisbury i lidem, kteří jí a jejímu otci v den útoku pomohli. Nyní chce pečovat o svého otce, následně by se ráda vrátila do Ruska.

„Přišla jsem do Británie 3. března, abych navštívila svého otce, což jsem v minulosti činila pravidelně. Po dvaceti dnech v kómatu jsem se probudila a viděla zprávy o tom, že jsme byli oba otráveni,“ řekla Julija Skripalová v rozhovoru o událostech, které „obrátily její život naruby“.

Detaily léčby popisovat nechtěla, uvedla však, že byla „invazivní, extrémně bolestivá a deprimující“. Se svým otcem a bývalým ruským agentem byli oba nalezeni bezvládně ležící na lavičce v Salisbury 4. března. Skripalová byla propuštěna z nemocnice 9. dubna, její otec minulý pátek.

„Nyní žiji ze dne na den a chci pomáhat pečovat o svého tátu, dokud se plně neuzdraví. V dlouhodobém výhledu doufám, že se vrátím domů, do své země,“ popsala své plány 33letá Julija.

„Potřebujeme čas na zotavení a také na to, abychom se vyrovnali se vším, co se stalo. Jsem vděčná za nabídky asistence od ruského velvyslanectví, v tuto chvíli si ale nepřeji jeho služeb využít,“ uvedla Skripalová.

Požádala všechny, aby respektovali soukromí její i jejího otce. Uvedla také, že pokračuje v léčbě, ale zároveň se stále vyrovnává se skutečností, že ona a její otec se stali oběťmi útoku.

Reklama

Související témata:

Doporučované