Hlavní obsah

Video: Kalifornské peklo. Rozsáhlý požár se nedaří dostat pod kontrolu

Podívejte se na video z požáry zasažené oblasti.Video: AP

 

Reklama

Říkají mu Apple Fire a nepřestává se šířit v hornaté kalifornské oblasti. Domovy muselo opustit na osm tisíc lidí a v ohrožení jsou samotní hasiči, kterým práci ztěžuje náročný terén.

Článek

Kalifornští hasiči bojují s masivními požáry, kvůli kterým musely své domovy opustit tisíce lidí východně od Los Angeles. Takzvaný Apple Fire začal v pátek a zaměstnává více než 1300 hasičů, vrtulníky a hydroplány.

V neděli ráno podle Cal Fire stát spalovalo 15 samostatných požárů. Tři největší sežehly více než 20 tisíc hektarů půdy. Nejsou hlášeni žádní mrtví.

Jejich práci ztěžuje strmý a členitý terén. Zatím bylo evakuováno okolo osmi tisíc lidí. Národní meteorologická služba na svém Twitteru sdílela video, ve kterém je zřejmý posun kouřového oblaku k arizonskému Phoenixu, tedy téměř 500 kilometrů daleko.

Požár začal v Cherry Valley, v oblasti poblíž města Beaumont. Od té doby se rozšířil na plochu 20 516 akrů (8302 hektarů), napsal v neděli National Forest. Podle vládních orgánů požár přiživují vysoké teploty, nízká vlhkost a suchá vegetace rostoucí v postižené oblasti.

„Vysoké ranní teploty zejména v podhůří znamenají nebezpečí. V pondělí bude opět velmi teplo a existuje možnost, že výstraha před dalšími požáry bude prodloužena do večera,“ píše se ve zprávě Národní meteorologické služby.

V ohrožení jsou i samotní hasiči. Americká lesní služba pro místní noviny Riverside Press-Enterprise uvedla, že drsný terén sám o sobě představuje nebezpečí pro hasiče, kteří se požár snaží uhasit. „Nechceme hasiče dostat do nebezpečné situace,“ řekla jejich mluvčí Lisa Coxová. „Ale hoří v přímé linii směrem po hoře vzhůru.“

Reklama

Související témata:

Doporučované