Hlavní obsah

Video: Kam s nimi? Veterinářka vytvořila domov pro zraněnou divokou zvěř

Svět bez obalu: Veterinářka změnila svůj domov na útulek pro zraněnou divokou zvěř.Video: RFE/RL

 

Reklama

Kyrgyzská veterinářka se rozhodla vytvořit útulek pro zraněná divoká zvířata. Pro tento účel si Saltanat Seitova koupila i nový dům. Každé z přijatých zvířat tu má svůj příběh.

Článek

Třeba liška, která zde žije, přišla o část nohy během boje se šakalem. Orla skalního zase nalezli, jak visí na stromě se svázanými drápy. A sněžný leopard ztratil zrak po zásahu střelnou zbraní. V hlavě mu po výstřelu zůstalo 70 broků. „Trvalo 6 měsíců, než se uzdravil. Procházel si stejnými stavy jako člověk: Měl záchvaty paniky a deprese. Vším jsme si s ním prošli,“ popisuje léčbu Saltanat Seitova. Veterinářce pomáhají pečovat o všechna poraněná zvířata i její děti. Útulek je financován jen ze soukromých darů a na zaměstnance už žádné peníze nezbývají.

„Mnoho lidí říká: tak je nechte jít. Ale to je stejné, jako kdybyste nějakému dítěti v sirotčinci jen otevřeli dveře a řekli mu, ať si jde, kam chce,“ říká veterinářka. Jiní lidé by se zase chtěli na zraněná zvířata přijít podívat. To veterinářka rovněž odmítá, protože útulek podle ní není zoologická zahrada.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované