Hlavní obsah

Video: V kanadské výhni začalo hořet, hrozbou je i tající sníh

Bez komentáře: Část Kanady a USA sužují extrémní vedra. Situaci zhoršuje i riziko požárů a záplav.Video: twitter/CadenFanshaw, twitter/KyleTWN, AP

 

Reklama

Část Kanady a Spojených států dál sužuje extrémní vlna veder. K varováním před zdravotními problémy, které může horko způsobit, přibyla i ta před lesními požáry. A hrozí i záplavy z tajícího sněhu.

Článek

V kanadském Lyttonu naměřili v úterý znovu rekordní teplotu. Rtuť teploměru dosáhla 49,5 stupně Celsia, čímž byly opakovaně pokořeny historické tabulky.

Aktuální extrémní podmínky na americkém severozápadě a jihozápadě Kanady jsou připisovány „tepelnému dómu“, který média popisují jako zónu s vysokým tlakem vzduchu sahající od americké Kalifornie až po polární oblasti. Kromě varování před samotnými vysokými teplotami přichází z oblasti také výstrahy ohledně bouřek a bleskových záplav.

Společně s vedry se na mnoha místech objevují lesní požáry. V Britské Kolumbii ve středu zuřily minimálně tři, z nichž jeden se podle The Globe and Mail rozšířil na území o ploše asi 50 čtverečních kilometrů. Na západě Kanady panovalo v důsledku horkého a suchého počasí extrémní riziko požárů a krizové složky se podle AP měly na pozoru před možností jejich rychlého šíření.

Plameny zachvátily i okolí Lyttonu, malého města asi 150 kilometrů od Vancouveru, které v posledních dnech třikrát překonalo dosavadní kanadský teplotní rekord. Tamní starosta Jan Polderman ve středu vyzval občany k evakuaci kvůli požáru, který ohrožuje domy a bezpečí obyvatel.

„Celé město je v plamenech,“ řekl kanadské televizi CBC. „Trvalo to asi nějakých 15 minut od prvních náznaků kouře do chvíle, kdy byl najednou všude oheň,“ dodal. Dálnice vedoucí na sever a jih od města jsou přitom uzavřeny kvůli dalším požárům v oblasti.

„Všechny podmínky jsou splněny. Je to soudek s prachem, který jen čeká na jiskru,“ řekl agentuře Reuters profesor Mike Flannigan z Albertské univerzity v Edmontonu.

„Teploty zaznamenané tento týden nemají obdoby. Lidé umírali a riziko lesních požárů je na nebezpečně vysoké úrovni,“ varoval ve středu kanadský premiér Justin Trudeau.

„Lidé trpí, děti si nemohou hrát venku, silnice praskají,“ prohlásil krátce předtím americký prezident Joe Biden po setkání s guvernéry západních států u pobřeží Tichého oceánu, které se nyní potýkají s celkem 36 požáry.

Při zrychleném tání sněhu se navíc rozvodnila řeka Fraser, která ústí do moře jižně od centra Vancouveru.

„Extrémně vysoké teploty spustily ohromující míru tání ve vyšších polohách u horního toku řeky Fraser,“ uváděla oficiální výstraha. Podle zpravodajské společnosti CBC varování znamená, že se nejdelší řeka Britské Kolumbie zcela jistě vylije z koryta, anebo už se tak stalo.

Americké hasiče v tuto chvíli nejvíce zaměstnává ohnisko na pomezí Kalifornie a Oregonu nazvané „Lava Fire“.

To se rozrostlo již na území o rozloze asi 7000 hektarů a hasiči jej mají pod kontrolou jen z necelých 20 procent. S živlem se nyní potýká asi 900 hasičů, kterým komplikuje práci špatně prostupný terén a nedostatek vodních zdrojů v oblasti.

Kvůli požáru muselo dočasně opustit svoje domovy asi 8000 lidí.

Reklama

Doporučované