Hlavní obsah

Video: Překvapení. Na světě je nová vakcína proti covidu

Svět bez obalu: Kazachstán vyvinul vlastní vakcínu proti covidu-19. Odborníci se obávají, že není bezpečná.Video: RFE/RL

 

Reklama

Odborníci před očkováním vakcínou QazVac varují: Nebyla podle nich dostatečně otestována. Její tvůrci však namítají, že je z 96 % efektivní a stejně kvalitní jako třeba ruský Sputnik V.

Článek

Kazašská vakcína se začala aplikovat ještě před výsledky třetí fáze klinického hodnocení. Nezávislí experti žádají, aby byla zveřejněna veškerá data. Včetně například výsledků PCR testů očkovaných, nikoli jen stručné údaje o protilátkách v jejich krvi.  „Testování Sputniku V se zúčastnilo 40 tisíc lidí. Polovina z nich obdržela placebo a polovina dostávala vakcínu. Jeho účinnost byla hodnocena na základě výsledků PCR testů a procenta lidí, kteří koronavirus dostali. Hodnocení účinnosti podle počtu protilátek není dostatečně spolehlivé a s daty lze manipulovat. Nemůžeme říct, že vakcína je účinná jen podle protilátek,“ tvrdí Akmaral Tursonova ze společnosti Medsupportkz, podle které vzbuzuje pochybnosti i výrobní proces a používání formaldehydu.

„Formaldehyd mění strukturu proteinu koronaviru. Je tedy možné, že protilátky nereagují na skutečný protein koronaviru, ale na modifikovaný protein, takže to nemusí být účinná ochrana proti samotnému viru. Pokud používáte formaldehyd, jsou nutné samostatné studie,“ dodává Tursonova.

Asel Musabeková, která pracuje jako bioložka ve Francii, novinářům sdělila, že je podle ní k dispozici jen velmi málo informací o vakcíně QazVac a i z těch lze vyčíst, že počet dobrovolníků během testování nebyl dostatečný. Podle Musabekové se jednalo jen asi o 3 tisíce lidí. Kazašští výzkumníci oproti tomu v prohlášení uvádějí, že testy na zvířatech a na lidech ukázaly, že se v krevním séru tvoří neutralizující protilátky, které vedou k prevenci infekce covidu-19 a že výsledky testovací fáze III budou brzy zveřejněny.  Názory na vakcínu mezi samotnými Kazachy jsou různé. „Nechám se tou vakcínou naočkovat, protože můj kolega, který ji už dostal, neměl žádné problémy,“ řekl v anketě RFE/RL jeden z obyvatel Nur Sultanu. „Když byl můj syn ještě malé dítě, tak mi jeden lékař řekl, abych mu nikdy nedával žádné v Kazachstánu vyrobené léky, takže mám pochybnosti,“ vyjádřil své obavy jiný Kazach.

„Já se naočkovat naší vakcínou nechám. Plně jí důvěřuju. Až přijdu na řadu, tak dám přednost kazašské vakcíně,“ tvrdí naopak žena.

Podle oficiálních údajů bylo v Kazachstánu už distribuováno 100 tisíc vakcín QazVac. Do konce roku by jí mělo být vyrobeno více než 2 miliony dávek.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované