Hlavní obsah

Video: Kolaps dvou přehrad. Do kraje se vyvalila záplavová vlna

V americkém státě Michigan se protrhly dvě přehrady - Edenville a Sanford Dam. Krajinu zaplavila voda, úřady musely evakuovat přes 10 000 lidí.Video: twitter.com/jameysingleton, AP

 

Reklama

Velmi silné deště ze soboty na neděli způsobily ve státě Michigan bleskové povodně. Guvernérka vyhlásila stav nouze.

Článek

Jak uvedla guvernérka Gretchen Whitmerová, v úterý večer se protrhly dvě přehrady - Edenville a Sanford Dam. Obyvatelům, kteří žijí v postižené oblasti, doporučila okamžitou evakuaci na bezpečnější místa. V rozhovoru pro CNN uvedla, že v následujících 12 až 15 hodinách může v okrese Midland vystoupat voda až o tři metry.

„Máte-li člena rodiny nebo jinou osobu, který žije v jiné části státu, jeďte za ním. Pokud nemáte jinou možnost, dorazte do jednoho z evakuačních center, která jsme ve státě otevřeli,“ vzkázala Whitmerová.

Podle posledních zpráv se evakuovalo přes 10 000 lidí, zatím nejsou hlášena úmrtí či zranění.

Bleskové povodně přišly v nejméně vhodnou chvíli. Spojené státy bojují s koronavirem a patří mezi nejpostiženější země světa. To se týká i Michiganu, který se v rámci USA řadí mezi státy s nejvyššími počty nakažených.

Místní úřady proto přijímají preventivní opatření i v evakuačních centrech, aby nedošlo k dalšímu šíření nákazy. Místní samospráva spolu s guvernérkou ujistily obyvatele státu, že je v centrech dostatek ochranných pomůcek. Do boje s přívalovou vodou už byla povolána národní garda.

Reklama

Doporučované