Hlavní obsah

Video: Kupec vydražil závodní holubici za rekordních 42 milionů korun

Čínský kupec vydražil na aukci poštovních holubů v Belgii dvouletou holubici za více než 42 milionů korun.Video: AP

 

Reklama

Na aukci poštovních holubů v Belgii padl nový rekord. Dva čínští kupci se přetahovali v online dražbě o bývalou šampionku v holubích závodech.

Článek

Dvouletou samičku vydražil nový zájemce za více než 42 milionů korun, přičemž vyvolávací cena byla 200 eur (asi 5300 korun). Původní vlastník Kurt Van de Wouwer se novinářům svěřil, že ho dosažená částka šokovala.

Holubice, která se jmenuje New Kim, vyhrála v roce 2018 několik závodů, teď už ale do žádných klání nenastupuje.

Nový majitel využije samičku pro chov. Podle agentury AP ji nejspíš získal stejný kupec, který loni vydražil holuba Armanda, a to za tehdy rovněž rekordní částku 1,25 milionu eur (33 milionů korun).

„Tyto rekordní ceny jsou neuvěřitelné, protože jde o samičku. Armando byl samec. Samec má obvykle větší hodnotu než samice, protože dokáže vyprodukovat větší množství potomků,“ uvedl Nikolaas Gyselbrecht z aukční síně Pipa.

Belgie je chovem poštovních holubů proslulá a na aukci, která pokračuje i v pondělí, vzbudil zájem zejména jeden z nejúspěšnějších chovatelů Gaston Van de Wouwer. Ten prodává všech svých 445 ptáků, protože se v 76 letech rozhodl odejít na odpočinek. Dosud kupci za jeho holuby zaplatili přes šest milionů eur (téměř 160 milionů korun).

Přestože byly holubí závody předurčeny k zániku, suma vydražená za holubici ukazuje, že tento kuriózní sport získává znovu na popularitě.

Právě v Číně jsou v poslední době závody poštovních holubů velice oblíbené a točí se v nich velké peníze. Ceny pro vítěze ptačích klání se šplhají až k sedmimístným částkám.

Reklama

Doporučované