Hlavní obsah

Video: Kvůli nemoci přišla o vlasy. Nahradila je květinovým tetováním

Svět bez obalu: Gruzínku připravilo autoimunitní onemocnění o vlasy, nahradila je květinovým tetováním.Video: RFE/RL

 

Reklama

Nano Mikautadzeové je 27 let a pracuje v bance v hlavním gruzínském městě Tbilisi. Od malička jí vypadávaly vlasy, což ji trápilo. Rozhodla se nahradit chybějící kštici trochu netradičním způsobem.

Článek

„Alopecie je autoimunitní onemocnění, které způsobuje vypadávání vlasů a chloupků. U mě tato nemoc propukla, když mi byly teprve 3 roky. Nejprve se mi udělala malá lysina vzadu na hlavě, ale vlasy rychle dorostly. Pak se mi na zádech a na bocích začaly ztrácet chloupky. Moje vlasy chvíli rostly, a pak zase vypadaly,“ popisuje Nano, kdy se u ní začala nemoc projevat.

„Bylo mi asi 13, když mi vypadaly všechny. Začala jsem ztrácet i obočí. Od té doby, až do loňského roku, což je asi 14 let, jsem kvůli tomu nosila na hlavě šátky. Nošení paruk bylo pro mě zaprvé nepohodlné, a také jsem si začala říkat, že si lžu sama sobě – i ostatním. Raději jsem tedy nosila šátky a měla svůj vlastní styl, než abych měla na sobě pořád stejnou paruku. Ano, můžete si sice měnit i paruky, ale cítila jsem se s nimi velmi nepříjemně.“

Minulý rok se Gruzínka rozhodla, že je čas přestat schovávat holou hlavu, a začala uvažovat o tom, že si na ní nechá udělat květinové tetování.

„Když jsem se konečně rozhodla, začala jsem na tetování šetřit peníze. Byla jsem velmi šťastná, když jsme s tím pak začali a následně, když jsme to i dokončili. Bylo to poprvé po tolika letech, kdy jsem se rozhodla vyjít ven bez zakryté hlavy,“ říká nyní Nano.

Když šla s novým tetováním poprvé nakupovat, doprovodila ji maminka. „Cítila jsem, jak je z toho všeho nervózní, a řekla jí: ‚Tohle je opravdu velké a viditelné tetování. Od této chvíle budu vždy středem pozornosti. Měla by sis na to zvyknout.‘ Řekla mi, že mám pravdu, a od té doby se už po mém boku cítí normálně.“

Nano říká, že by si i ostatní lidé měli najít vlastní způsob, jak zvýraznit některé své výjimečné vlastnosti.

„Nemůžete mít rádi někoho jiného, ​​pokud nemáte rádi sami sebe. Některé věci lze změnit, například nosit rovnátka, abyste měli krásnější úsměv. Pokud to ale nejde, tak byste sebe měli přijmout takového, jaký jste. Moje tetování bylo pravděpodobně tím hlavním okamžikem, kdy jsem se smířila se svou nemocí. Alopecie se prostě stala součástí mého života. Přijala jsem sama sebe takovou, jaká jsem. A přestala tu nemoc skrývat,“ dodává Nano.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované