Hlavní obsah

Video: Kybernetický útok paralyzoval čerpací stanice v celém Íránu

Bez komentáře: Před čerpacími stanicemi v Íránu se tvořily dlouhé kolony. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.Video: AP

 

Reklama

Čerpací stanice po celém Íránu se v úterý staly terčem kybernetického útoku. Kdo za ním stojí, není jasné. Agentura AP s odkazem na tamní agenturu ISNA píše, že se zhroutil vládní systém, který spravoval dotace na palivo.

Článek

Hackerský zásah způsobil, že vládou vydané karty na platbu pohonných hmot přestaly lidem fungovat, což vedlo k dlouhým kolonám u čerpacích stanic. Většina Íránců na státem dotovaném palivu závisí.

Lidé, kteří se snažili koupit palivo pomocí těchto karet, obdrželi po vložení karty do terminálu vzkaz „kyberútok 64411“. Podle AP je toto číslo spojeno s horkou linkou, kterou provozuje úřad nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího a zároveň řeší otázky týkající se islámského práva.

Íránský prezident Ebráhím Raísí ve středu uvedl, že kybernetický útok, který paralyzoval čerpací stanice v celém Íránu, měl za cíl lidi rozčílit a vyvolat chaos. Informuje o tom agentura AP, podle níž se i o den později u íránských čerpacích stanic tvořily dlouhé kolony.

Podle íránské státní tiskové agentury IRNA zasáhl kybernetický útok 4300 stanic v celé zemi. Jeho okolnosti se podle agentury vyšetřují a situace se podle ní prý vrací do normálu.

Prezident Raísí atak okomentoval poprvé až ve středu. Z jeho spáchání neobvinil žádnou konkrétní skupinu. Naznačil však, že za ním stojí protiíránské síly, píše AP.

K útoku se žádná skupina nepřihlásila. Podobal se však jiné akci, která se odehrála o několik měsíců dříve a měla být kritikou íránského nejvyššího duchovního ajatolláha Alího Chameneího.

I při červencovém kybernetickém útoku na íránské železnice bylo použito číslo 64411. Izraelská bezpečnostní firma Check Point útok později připsala skupině hackerů, kteří si říkají Indra podle hinduistického boha války. V minulosti skupina útočila na firmy v Sýrii, kde se prezident Bašár Asad drží u moci i díky íránské pomoci.

Na úterý také připadaly narozeniny šáha Rezy Pahlavího, který v těžkém stadiu rakoviny po masových demonstracích uprchl z Íránu v lednu 1979.

Reklama

Doporučované