Hlavní obsah

Video: Laviny odpálené výbušninami shozenými z vrtulníku se řítí údolím v Coloradu

Podívejte se, jak se laviny odpálené výbušninami řítí údolím.Video: Lukáš Fíl, AP

 

Reklama

Laviny úmyslně spuštěné výbušninami pokryly část mezistátní dálnice Interstate 70 v americkém Coloradu. Výbušniny na místo shodil vrtulník. V některých oblastech Colorada nadále platí extrémní riziko sesuvu lavin.

Článek

Lavinové informační centrum v Coloradu (CAIC) zveřejnilo video natočené z vrtulníku, na kterém se uměle vyvolané laviny řítí údolím. Sníh, kameny a stromy stržené lavinami pokryly i část dálnice Interstate 70. Ta prochází napříč Coloradem a spojuje stát Utah na západě USA s východním pobřežím.

Sesuvy byly vyvolány preventivně, aby snížily množství sněhu, který by se jinak mohl sesunout nekontrolovaně. Je to jeden ze způsobů, jakými ministerstvo dopravy v Coloradu mírní rizika spojená se sesuvem lavin. Na sledování lavinového nebezpečí nasadilo i lyžařské hlídky.

Husté sněžení v březnu a silné větry teď podle CAIC vytvářejí jedny z nejrizikovějších podmínek pro sesuv lavin za poslední roky. Úřady hovoří o historicky největším lavinovém nebezpečí. Jen za včerejšek se v Coloradu zřítily minimálně tři laviny. CAIC na Twitteru informovalo, že v některých oblastech stále platí nejvyšší lavinové nebezpečí.

Zpravodajský web CNN píše, že nedávné sesuvy lavin si v Coloradu vyžádaly dva lidské životy, přetrhly plynovod a přerušily provoz na úsecích dálnice.

Spencer Logan z CAIC, který se předpovídáním lavin zabývá, řekl deníku The Denver Post, že laviny v některých případech dopadají nejdále za posledních 50 let. CAIC podle něj eviduje průměrně 3 000 lavin za zimu. Letos už jich podle Logana spadlo kolem 2 000, i když období s nejčastějším sesuvem lavin má nastat až na jaře.

Reklama

Související témata:

Doporučované