Hlavní obsah

Video: Lidé měli v zaplaveném čínském metru vodu až po krk

Bez komentáře: Záběry z města Čeng-čou, pořízené cestujícími metra, kterým docházel vzduch a stoupající voda ve vagonech jim dosahovala až po krk.Video: AP

 

Reklama

Čínské záplavy už si vyžádaly nejméně 33 obětí, 8 osob je pohřešováno. Svět mezitím obletěly záběry z města Čeng-čou, pořízené cestujícími tamního metra, jimž docházel vzduch a stoupající voda ve vagonech jim dosahovala až po krk.

Článek

Čínská vláda na základě této situace ve čtvrtek nařídila místním úřadům, aby okamžitě zlepšily protipovodňovou kontrolu v městské dopravě. Reagovala tak na zaplavení metra ve městě Čeng-čou, metropoli provincie Che-nan, kde zahynulo 12 lidí. Záchranářům se povedlo vyprostit více než 500 lidí, uvedly čínské úřady.

Přeživší pak popsali, jak voda prosakovala dveřmi a pomalu stoupala od „našich kotníků přes kolena až ke krku“. „Všichni, kdo jsme mohli, jsme stáli na sedadlech v metru,“ napsala jedna žena na čínské sociální síti Weibo, píše BBC. Další zachránění uvedli, že rodiče zvedli děti z vody, zatímco jiní odhazovali všechno, co je mohlo tížit.

Objevily se i zprávy, že vláda cenzuruje některé příspěvky, které ukazují, co se dělo uvnitř metra, uvedl The Guardian.

V dalším příspěvku na Weibo, který byl později smazán, jedna žena popsala svůj děsivý zážitek z úterního odpoledne. Metro podle ní zastavilo a cestujícím bylo nařízeno opustit vagon. Museli se však vrátit, protože voda už byla tak vysoko, že neměli šanci opustit tunel.

+4

„Bál jsem se, když se mi voda dostala až po hrudník. Mnoho lidí začalo trpět dýchacími obtížemi. Slyšela jsem, jak opodál cestující telefonuje a sděluje své rodině údaje o svém bankovním účtu, a napadlo mě, že bych měla udělat totéž.“

„Napadla mě spousta věcí, ale nevěděla jsem, co říct. Řekla jsem jen své matce, že to možná nezvládnu, a ukončila hovor. Byla jsem na pokraji zhroucení… omdlévala jsem kvůli nedostatku čerstvého vzduchu, ale později mi volala matka, že záchrana je na cestě.“

Žena dále popsala, že na střeše vagonu slyšela kroky a záchranáři rozbíjeli okna, aby dovnitř vpustili vzduch. Ti, kteří měli potíže s dýcháním, včetně ní, byli vysvobozeni jako první. S vyproštěním pomáhali i cestující uvnitř vozu.

I muž s příjmením He pak vylíčil svůj příběh novinářům, jak se snažil zachránit svou ženu. Od uvězněné manželky se dozvěděl, že jsou všichni vyčerpaní a dochází jim vzduch.

„Celou dobu jsem brečel,“ řekl pro Southern Weekly. Dozvěděl se, že je nedostatek záchranářů a ti nestíhají dostat všechny uvězněné ven. Proto se přidal jako dobrovolník.

„Většina lidí buď zvracela, bolela je hlava, dusila se, nebo omdlela kvůli nedostatku kyslíku. Situace byla strašná.“ Dodal, že brzy uslyšel známý hlas a našel svou ženu.

Někteří novináři začali zpochybňovat počínání provozovatelů metra, kteří prohlásili, že jsou „dobře připraveni“ a udržují linky v provozu, přestože se situace kvůli silným dešťům stále zhoršovala.

Zheng, bezpečnostní pracovník v metru Čeng-čou, řekl, že strávil celou noc a den pumpováním vody ze stanic, v úterý už ale nebyla šance vodu odčerpat. Dodal, že metro je pro mnoho lidí možnost, jak se dostat domů, a proto se snažili co nejdéle ho udržet v provozu.

Silné deště způsobily také výpadky proudu ve městě. Zasažena byla například nemocnice téměř s 10 000 pacienty, která v úterý čelila naprostému odříznutí od proudu. Podle fotek, které se objevily na sociálních sítích, bylo pod vodou celé první patro.

Na platformě Weibo jedna uživatelka popisovala, jak výpadek proudu přerušil činnost ventilátorů na jednotkách intenzivní péče v nemocnici při univerzitě v Čeng-čou. Podle jejích slov museli zdravotničtí pracovníci jejímu otci pumpovat kyslík do plic manuálně.

Do postižených oblastí ve městě bylo podle stanice CGNT posláno více než 6 000 hasičů a skoro 2 000 členů policejního sboru a čínské armády. Záběry ukazovaly, jak vojáci a pohotovostní týmy zachraňují oběti záplav na raftech a čistí svržená elektrická vedení.

Reklama

Doporučované