Hlavní obsah

Video: Lidé natočili brutální zákroky policie

Z mnoha amerických měst jsou hlášeny brutální zákroky policie vůči demonstrantům.Video: twitter.com, AP

 

Reklama

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí. Jde o výběr útoků na demonstranty, kteří poklidně protestovali proti policejní brutalitě.

Článek

Už přes týden trvají v USA protesty proti policejní brutalitě, které vyvolala smrt George Floyda v Minneapolisu. Policista mu za přihlížení svých kolegů klečel během zatýkání déle než osm minut na krku.

Na mnoha místech se protesty zvrhly v násilí a rabování. Ovšem jak dokládají média a pozorovatelé na sociálních sítích, mnohde policie postupuje nesmírně tvrdě i vůči pokojným demonstrujícím. Ti jsou vystaveni slznému plynu, palbě gumovými projektily, bití.

V úvodním videu můžete vidět takový zákrok z Buffala. Na videu, které natočil zpravodaj místní stanice WBFO, je vidět postarší běloch, který se blíží k postupujícím těžkooděncům. Jeden z nich do něj bezohledně strčí, muž tvrdě upadne na dlažbu. Při pádu si poraní hlavu, rychle krvácí. Nikdo mu nepomůže.

Podle WBFO byl muž následně odvezen do nemocnice. Starosta města Byron Brown uvedl, že muž je ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Policie zahájila vyšetřování incidentu.

Další záběry pocházejí z New Yorku, kde policie opakovaně bije obušky cyklistu na křižovatce.

V Indianapolis policie brutálně zakročila proti dívce, přestože se vzdávala a nikterak se nebránila.

A další záběr - Atlanta. Policie zde zadržela auto se studenty, kteří se vraceli z demonstrace. Na mobilních záběrech kolemjdoucích a policejních kamer, které mají strážníci na uniformách, je vidět, že vůči dvěma dětem použili taser. Předtím jim rozbili okna u vozu. Agentura AP citovala starostku Atlanty Keishu Lance Bottomsovou, kterou policejní postup znepokojil. Oba policisté byli kvůli nepřiměřenému zásahu propuštěni.

Nutno dodat, že někteří policisté za svůj přístup k demonstrujícím sklízejí potlesk. Na sociálních sítích se objevují i dojemná videa, jako je to výše. Zachycuje policistu, který uklidňuje rozrušenou dívenku na demonstraci v Houstonu. Holčička se ho zeptala, jestli je přišel zastřelit.

Reklama

Doporučované