Hlavní obsah

Video: Lyžaři natočili lavinu z bezprostřední blízkosti, čtyři stála život

Bez komentáře: Lavina, která se utrhla ve Skalistých horách v americkém státě Utah, připravila o život čtyři lyžaře. Další čtyři osoby se podařilo z mas sněhu zachránit.Video: @christy.carlon, @miles.penrose

 

Reklama

Lavina, která se utrhla ve Skalistých horách v americkém státě Utah, připravila v sobotu o život čtyři lyžaře. Další čtyři osoby se podařilo z mas sněhu v kaňonu Millcreek Canyon zachránit, informovala americká média.

Článek

Tamní úřady později uvedly, že přeživší osoby vyvázly bez vážnějších zranění. Bezprostředně po zachycení prvních tísňových signálů zasypaných osob zahájily úřady v odlehlé oblasti rozsáhlou pátrací akci. Nasadily do ní i vrtulníky.

Oběti laviny pocházely ze dvou různých skupin. Všichni měli s sebou nezbytnou lavinovou výstroj a patřili mezi zkušené lyžaře, informovala AP s odvoláním na místní policii.

Pilot helikoptéry Intermountain Life Flight Richard Dobson řekl deníku Salt Lake Tribune, že jedna osoba prováděla resuscitaci dalšího z lyžařů, když dorazili na místo pádu laviny. Tamní úřad již dříve na svém Twitteru informoval o lavinovém nebezpečí v okolí Salt Lake.

Policii na sesuv laviny upozornilo slabé tísňové volání v sobotu krátce před polednem. Na místo se okamžitě vydal tým záchranářů. Mezitím přeživší okamžitě začali vyprošťovat zavalené osoby. Většina z nich ale byla nalezena mrtvá.

Záchranné práce značně komplikoval těžce přístupný terén a hrozba dalších lavin. To zabránilo vyzvednutí těl už v sobotu. Vyprošťování bylo obnoveno až následující den.

Kvůli silnému sněžení úřady v regionu důrazně varovaly před dalšími možnými lavinami.

Ty si v posledních dnech vyžádaly i další životy: v pohoří Swan zavalila masa sněhu šedesátiletého muže. Nedaleko Anchorage na Aljašce byla nalezena těla tří turistů a v Coloradu zemřeli čtyři lyžaři při dvou různých lavinách.

Odborníci se spolu se záchranáři shodují, že lidé vyrážejí více do volné přírody, aby se v době pandemie vyhnuli davům v lyžařských areálech.

Lavinová statistika v USA ukazuje, že letošní zima má na svědomí už víc životů než předchozí sezóna. Čísla, která shromáždilo coloradské Avalanche Information Center, ukazují, že letos v USA zemřelo 21 lidí, z toho 15 lyžařů. Do konce sezóny však zbývají ještě více než dva měsíce.

Předchozí zimu mezi prosincem a dubnem zemřelo celkem 23 lidí včetně osmi lyžařů, zjistila agentura AP.

Reklama

Doporučované