Hlavní obsah

Řekové pohřešují tři lidi, všechny zaskočil hurikán Zorba v autě. Bouře míří nad Turecko

Medikán Zorba po sobě v Řecku zanechal spoušť. Měl by ale slábnout a míří severovýchodně na Turecko.Video: Jan Marek, Twitter.com

 

Reklama

Středomořský hurikán Zorba zasáhl v sobotu jihozápad řeckého poloostrova Peloponés. Podle meteocentrály Severe Weather Europe dosahovaly poryvy větru rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Hlavní město Athény postihly silné deště a výpadky proudu. Turecko podle deníku The Independent v předběžných opatřeních zrušilo mnoho plánovaných fotbalových utkání.

Článek

Řečtí záchranáři pátrají po třech lidech pohřešovaných na ostrově Euboia po úderu bouře Zorba. Mezi těmi, po nichž se párá, je starší pár, který byl v automobilu, jejž unesla voda. Třetí osobou je řidič auta rovněž odneseného vodou. Jeho pasažérce se podařilo z vozu uniknout.

Oba případy jsou hlášeny ze severovýchodní části ostrova, z blízkosti Mantudi, kde noční silný déšť vyvolal záplavy a zalil silnice.

Přes Řecko se v pátek a sobotu přehnal středomořský hurikán nebo také medikán Zorba. Na mnoha místech vypadl proud, pobřežní stráž zrušila všechna trajektová spojení mezi přístavem Pireus a ostrovy Mykonos, Santorini, Rhodos a Kos.

Nyní se medikán přesouvá severovýchodně nad pobřeží Turecka. Nad poloostrovem Peloponés se rychlost větru pohybovala kolem 90 kilometrů za hodinu, podle měření satelitu METOP-A a dat z radaru ASCAT však jeho poryvy dosahovaly rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. V některých oblastech jako například ve městě Askeli na východním ostrově Řecka Poros hlásili meteorologové i výskyt tornád.

Místní úřady na obyvatele i turisty apelovaly, aby na ulici vycházeli jen v nejnutnějších případech. Špatné počasí však podle deníku The Independent i ve hlavním městě Athénách vyvracelo stromy, způsobilo rozsáhlé výpadky v městských částech a v pátek vyřadilo veřejnou železniční dopravu na předměstí. Školy se uzavřely i v jiných částech státu.

Meteorologové odhadují, že počasí by se mohlo po nedělní noci s přechodem přes další pevninu zlepšit.

Zorba je podle ústavů pro počasí charakterizovaný jako takzvaný medikán, tedy středomořská obdoba tropického hurikánu.

Medikány se ve Středomoří objevují jen jednou až dvakrát ročně, a to zejména na podzim, kdy bývá moře ještě relativně teplé. Tento dostal jméno podle filmu Řek Zorba, protože připomíná bouřlivý rytmus hudby, která snímek proslavila po celém světě.

Reklama

Doporučované