Hlavní obsah

Video: Mého syna zbili. Hned ho propusťte, žádá otec uneseného novináře

Svět bez obalu: Den po svém únosu běloruskými úřady uvolnil tamní režim video s Ramanem Pratasevičem (úvodní fotografie pochází z této nahrávky). Novinář se v něm „doznává“ k organizování masových nepokojů v Minsku. Věrohodnost videa obratem zpochybnil v rozhovoru pro televizi Current Time otec zadrženého novináře Dzmitry Pratasevič. Poslechněte si ho.Video: RFE/RL

 

Reklama

Běloruský režim uvolnil video s Ramanem Pratasevičem. Novinářem, kterého Minsk unesl poté, co si vynutil přistání civilního spoje letícího do Litvy, jímž cestoval. Pratasevič se na pásce „doznává“ k organizování masových nepokojů.

Článek

„Pokračuji ve spolupráci s vyšetřováním a přiznávám se k organizaci masových nepokojů (po prezidentských volbách) v Minsku,“ říká na videu šestadvacetiletý blogger. Podle přední běloruské opoziční političky Svjatlany Cichanouské však Pratasevič vystoupil na videu pod nátlakem.

„Mohu prohlásit, že nemám žádné zdravotní problémy, včetně (obtíží) se srdcem ani jinými orgány,“ sděluje dále Pratasevič na videu, které se objevilo také například na běloruském provládním kanálu Žoltyje slivy.

Pratasevič měl na sobě tmavou mikinu, seděl za stolem a svíral ruce. Na tváři měl viditelně zapudrované šrámy. V třicetivteřinovém záznamu dále řekl, že je ve vazební věznici v Minsku a chovají se k němu maximálně korektně.

Věrohodnost videa obratem zpochybnil otec zadrženého novináře. Dzmitry Pratasevič v rozhovoru pro televizi Current uvedl, že nemá žádné informace o tom, kde se jeho syn teď nachází. A nemá žádný důvod důvěřovat videu, které bylo Lukašenkovým režimem zveřejněno a kde se jeho syn „přiznává“ ke zločinům.

„Není možné věřit informacím na oficiálním videu, které úřady zveřejnily, ve kterém se tvrdí, že Raman je v 1. středisku předběžného zadržení KGB, že je s ním všechno v pořádku a že se ke všemu přiznal,“ uvedl Dzmitry Prataševič.

Během rozhovoru dále upozornil, že na synovi jsou patrné známky mučení: „Jak znám svého syna, tak pochybuji, že je s ním teď všechno v pořádku, protože na videu jsou na něm jasně vidět stopy po bití. Je zřetelně nervózní, nemluví svými vlastními slovy. Chci vám teď proto říct, propusťte okamžitě mého syna!“

Celé vyjádření otce zadrženého novináře naleznete v úvodním videu.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované