Hlavní obsah

Nejsilnější záběry přelomového letu: Bezosova blažená posádka to zvládla

Sestřih: Jeff Bezos se díky raketě a modulu své společnosti dostal k hranici vesmíru.Video: AP

 

Reklama

Společnost Blue Origin vlastněná miliardářem Jeffem Bezosem poprvé vyslala astronauty do vesmíru. Zemi raketa New Shepard se čtyřčlennou posádkou opustila v 15:00 SELČ, vrátila se po deseti minutách.

Článek

Ještě předtím, než se raketa odlepila od zemského povrchu, mohli diváci sledovat nástup kosmonautů do stroje nebo jejich povzbudivě zdvižené palce, kterými komunikovali s okolím za okny rakety. Jeff Bezos a jeho bratr Mark, který se na cestu do vesmíru vydal s ním, si již usazení v raketě prostřednictvím vysílačky vyslechli také slova podpory od jejich sestry Christiny.

„Tvoje vášeň pro vesmír je nakažlivá,“ sdělila Christina na adresu miliardáře Bezose. Oba bratry pak vyzvala, aby „si pospíšili a dostali své zadky zpět na Zem“, a ona je tak mohla obejmout. Štěstí Bezosovi a ostatním popřál i podnikatel Elon Musk, který se sám o vesmír a cesty do něj zajímá.

V průběhu cesty bylo možné slyšet nadšené jásání astronautů, kteří v eufórii tento den prohlásili za ten nejlepší v jejich životech. Celý let trval lehce přes deset minut, po návratu na Zem již na posádku čekali novináři, rodina i tým pracovníků, kteří se na události podíleli. Nechybělo ani šampaňské.

Společnost Blue Origin jednoho z nejbohatších mužů na planetě a zakladatele internetového obchodu Amazon.com Jeffa Bezose let do vesmíru raketou New Shepard z kosmodromu v poušti na západě Texasu naplánovala na 20. července, tedy na den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci.

Jde o první let plně automatizované rakety Blue Origin s lidmi na palubě. Podle plánu se od ní po necelých třech minutách odpoutá modul s posádkou, který sám vystoupá do výšky 100 kilometrů, což je obecně uznávaná hranice vesmíru. Ve stavu beztíže pak členové posádky zůstanou zhruba čtyři minuty.

„Jsem nadšený. Lidé se mě pořád ptají, jestli jsem nervózní. Ve skutečnosti nervózní nejsem, jsem zvědavý. Chci vědět, co se dozvíme. Už jsme trénovali. Raketa je připravená, posádka je připravená, tým je úžasný. Prostě z toho máme opravdu dobrý pocit,“ řekl Bezos v rozhovoru pro CBS News.

Bezos již dříve prozradil, že se k němu ve vesmíru připojí dosud nejstarší i nejmladší astronaut. Nejstarší je 82letá průkopnice kosmonautiky Wally Funková, která na šanci dostat se do vesmíru čekala šest desetiletí a stane se nejstarším člověkem, který se kdy do vesmíru dostal.

Funková je jedním z posledních žijících členů takzvané Mercury 13, skupiny třinácti amerických žen, které úspěšně prošly stejnými fyziologickými testy jako astronauti, které NASA v roce 1959 vybrala pro projekt Mercury. Doprovázet Bezose bude kromě Funkové i bratr Mark. Posádku doplní teprve 18letý vítěz aukce Oliver Daemen, který za místo na palubě údajně zaplatil 28 milionů dolarů (603 milionů korun). Ten naopak bude prozatím nejmladším návštěvníkem vesmíru.

Podívejte se na přímý přenos startu rakety New Shepard.Video: Youtube.com

„Daemen se účastnil aukce a zajistil si místo na druhém letu. Na prvním letu se ale nakonec uvolnilo místo, tak jsme ho přesunuli. Nebudeme zveřejňovat, kolik zaplatil, " řekl mluvčí Blue Origin pro CNN Business. Podle CNN místo zakoupil Oliverův otec Jos Daemen, který je zakladatelem a generálním ředitelem investiční společnosti Somerset Capital Partners se sídlem v Nizozemsku.

Bezos původně chtěl být prvním, komu se podaří do vesmíru podívat v modulu, který zřejmě budou v blízké budoucnosti využívat vesmírní turisté. O devět dnů to ale nestihl, předběhl ho Richard Branson, majitel konkurenční firmy Virgin Galactic.

Ten se 11. července zúčastnil letu firemního raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru s kompletní šestičlennou posádkou. Branson byl i přes nepříliš kvalitní zvukové a obrazové spojení se Zemí nadšený a chválil svůj tým. Let označil za životní zážitek. Posádka přibližně šest minut pobyla ve stavu beztíže a pak se raketoplán v pořádku vrátil na Zemi.

Na novomexickém kosmodromu Bransonův modul přistál hladce zhruba po 90 minut trvajícím letu. Bezose to však nechalo klidným, neboť Branson podle něj do vesmíru nedoletěl. Bransonův raketoplán totiž jen těsně překročil výšku 80 kilometrů.

Reklama

Doporučované