Hlavní obsah

Video: Místo plavek rukavice. Jih Brazílie zasypala sněhová nadílka

Bez komentáře: Tropický jih Brazílie postihla nebývalá sněhová nadílka a mrazy.Video: AP

 

Reklama

Jih Brazílie postihly tento týden mrazy, nebývalé pro tuto tropickou zemi. Teploty v některých místech klesly pod minus osm stupňů Celsia.

Článek

Brazilci, zaskočení kromě chladu i neobvyklým přívalem sněhu, si na náměstích stavěli sněhuláky a radostně se koulovali, popsala agentura AP. Mrazivé teploty na jihu Brazílie přitom mají pokračovat i v několika dalších dnech. Mohly by být nejnižší v oblasti za několik desítek let měření.

„Za více než třicet let prognóz počasí ve státě Rio Grande do Sul jsme nikdy neměli tak silné sněhové přeháňky s tak sníženou viditelností,“ citovala argentinská televize zdroj z brazilského meteorologického ústavu MetSul.

Záběry Brazilek v bikinách na plážích vystřídaly tento týden fotky zasněžených ulic v zemi, která nyní zažívá zimní roční období. Sněžilo ve více než padesátce měst brazilských států Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná i v nižších nadmořských výškách. Mnozí Brazilci si nebývalou sněhovou nadílku na jihu u hranic s Paraguayí a Uruguayí točili na mobilní telefony.

Výjimečné mrazy na jihu Brazílie už také zvýšily na světových trzích ceny kávy, protože mráz ohrožuje kávovníky, jež jsou citlivé na nízké teploty. Cena kávy arabika tento týden vystoupala na nejvyšší hodnotu za více než šest a půl roku. Brazílie je největším producentem kávy na světě.

Reklama

Doporučované