Hlavní obsah

Video: Muž uklízel tyčí odpadky na vlastním pozemku. Osm policistů na něj vytáhlo zbraň

Celý incident nahrál na telefon spolubydlící zadrženého muže.Video: Marek Martinovský, Youtube.com

 

Reklama

Policista považoval tyč za tupou zbraň a po muži požadoval, ať ji odloží. Ten to odmítl, strážník proto vytáhl zbraň a na místo přivolal další posily. Celý případ je nyní předmětem interního vyšetřování v rámci policejního sboru.

Článek

Policie v americkém státě Colorado zahájila vyšetřování poté, co osm policistů s vytasenými zbraněmi zadrželo Afroameričana, který na svém pozemku sbíral odpadky. Celý incident natočil na mobilní telefon spolubydlící muže.

Univerzitní město Boulder čítá na 100 tisíc obyvatel, z nichž jsou jen necelá dvě procenta Afroameričané. Podle kritiků je incident ukázkou rasové předpojatosti v převážně bělošském městě, uvedl deník New York Times.

Celý incident se odehrál poté, co si policista všiml muže černé pleti, jak se pohybuje na soukromém pozemku jasně označeném cedulí. Ten na místě s pomocí tyče sbíral odpadky, v druhé ruce držel kyblík.

Muž nejprve policistovi předal svůj studentský průkaz z místní univerzity. Strážník jej poté požádal, aby odložil tyč na odpadky, protože ji považoval za možnou zbraň. To muže evidentně pobouřilo a na místo nakonec dorazilo osm ozbrojených strážníků.

Muž opakovaně prohlásil, že uklízí odpadky na svém pozemku, kde bydlí a pracuje. Situace se nakonec uklidnila a policisté muže na stanici neodvezli.

Zasahující strážník byl v rámci interního vyšetřování dočasně suspendován. „Je to extrémně závažný problém a bereme ho velmi vážně,” uvedl pro deník New York Times policejní náčelník Greg Testa. Ten si chce s mužem osobně promluvit a případně se mu za policejní sbor omluvit.

Reklama

Doporučované