Hlavní obsah

Video: Muž zapálil mariánský sloup, zadržela ho policie

Na videu je vidět muže, který založil oheň na Staroměstském náměstí u Mariánského sloupu.Video: Zdroj: Mall.TV, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvaačtyřicetiletý muž v neděli založil oheň na Staroměstském náměstí u Mariánského sloupu. Policie oheň včas uhasila vodou z lahve. Škoda bude teprve vyčíslena, sloup byl poškozen od kouře a sazí.

Článek

Pražská městská policie v neděli ráno na svém facebookovém účtu informovala o počínaní muže, který se pokusil zapálit mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Kopii původního sloupu, kterou realizoval sochař Petr Váňa se svým týmem, na náměstí instalovali teprve na začátku měsíce června.

Muže si všiml operátor kamerového systému. Oheň následně uhasila přítomná hlídka vodou z lahve, kterou měla ve služebním vozidle. „Výše škody nebyla zatím určena, sloup byl poškozen od kouře a sazí,“ uvedla policie na svém účtu.

Na záběrech je ale vidět i další dvě osoby. Jedna z nich vlezla spolu s mužem dovnitř oplocení, které odděluje sloup od zbytku Staroměstského náměstí. Další čekala poblíž a počínaní pravděpodobně nahrávala na svůj telefon.

Samotná stavba vyvolává kontroverze již delší dobu. Váňa na soše pracoval 23 let, jde o napodobeninu původního mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí, který v roce 1918 na protest proti končící habsburské monarchii strhl dav. Zastupitelstvo sochu několikrát odmítlo. Situace se změnila koncem letošního ledna, kdy se v zastupitelstvu našla většina k revokaci původního nesouhlasného stanoviska města.

Reklama

Doporučované