Hlavní obsah

Video: Na lodích ve frontě na Suezský průplav hladoví tisíce zvířat

Bez komentáře: Karavana lodí zablokovaných před Suezským průplavem připomněla problematický převoz zvířat z Evropy na Blízký východ. Kvůli průplavu ucpanému lodí Ever Given se nejméně o týden prodloužila cesta také pro 130 tisíc rumunských ovcí, kterým na lodích již dochází krmení.Video: AP

 

Reklama

Karavana lodí zablokovaných před Suezským průplavem připomněla problematický převoz zvířat z Evropy na Blízký východ, který každoročně absolvují miliony kusů dobytka.

Článek

Neziskové organizace dlouhodobě upozorňují na špatné podmínky hospodářských zvířat na lodích. Kvůli průplavu ucpanému lodí Ever Given se nejméně o týden prodloužila cesta také pro 130 tisíc rumunských ovcí, kterým na lodích již dochází krmení, napsala agentura AFP.

Šéf správy průplavu Usáma Rabía uvedl, že provoz by se mohl vrátit na běžnou úroveň asi do čtyř dnů. Podle odborníků na lodní dopravu ale potrvá až deset dnů, než proplují všechny lodě, které čekaly na uvolnění této dopravní tepny. Za normálního provozu cestu využívá zhruba 50 nákladních lodí denně.

„Každá hodina se počítá a úmrtnost ovcí bude už jen stoupat. Jedenáct rumunských lodí nabralo velké zpoždění a jsme si jistí, že krmení pro zvířata už došlo,“ uvedl šéf evropské pobočky nevládní organizace Animals International Gabriel Paun.

Od začátku února Rumunsko po moři vyváželo na 50 tisíc ovcí týdně, zájem o ně roste kvůli blížícímu se muslimskému svátku ramadán. Většina ovcí plula do Saudské Arábie a Jordánska, vyplývá z údajů rumunské asociace chovatelů a exportérů dobytka (Acebop).

Podle nevládní organizace Animals International uvázlo v Suezském průplavu ještě dalších pět lodí se zvířaty, které vypluly ze Španělska, informoval britský list The Guardian.

Nejde přitom letos o první případ, kdy jsou naloděná zvířata v ohrožení. Minulý týden španělské úřady nařídily utracení 1600 krav, které pluly ze Španělska do Turecka více než tři měsíce. Turecké úřady se obávaly, že se zvířata nakazila katarální horečkou. Tento měsíc šlo ve Španělsku už o druhý podobný případ, začátkem března museli takto utratit téměř 900 krav, které strávily přes dva měsíce na cestě lodí po Středozemním moři a které původně rovněž mířily do Turecka.

Připomeňte si příběh uvázlé lodi Ever Given ve fotogalerii:

Za rok 2018 země Evropské unie vyvezly více než 2,8 milionu kusů hospodářských zvířat, z čehož bylo 625 tisíc krav a 2,2 milionu ovcí a koz. Více než polovina ovcí a koz pocházela právě z Rumunska. Nejčastějšími destinacemi bylo Turecko, Sýrie, Jordánsko, Egypt a Libye. Zvířata nejčastěji plula z přístavů v Rumunsku, Francii a Španělsku, uvedla AFP s odvoláním na statistiky EU.

Ochránci zvířat již několik let upozorňují na nevyhovující stav plavidel, která jsou často stará a nevhodná pro přepravu zvířat – například kvůli nízkým stropům nebo strmým plošinám. Ve většině případů se jedná o lodě, které dříve přepravovaly auta. Na palubě také zpravidla není přítomen veterinář, který by v průběhu plavby řešil případné obtíže. V průměru tyto plavby přes Středozemní moře trvají pět až osm dní, podle Evropské komise se ale někdy protáhnou i na několik týdnů.

Důvodem pro převoz živých zvířat není trvanlivost masa ani nutnost rituální porážky, ale jednoduše cena porážky, která v Evropě vyjde výrazně dráž, je přesvědčena Agathe Gignouxová z organizace bojující za kvalitní životní podmínky zvířat CIWF.

Reklama

Související témata:

Doporučované