Hlavní obsah

Video: Na pláži na Novém Zélandu uvázlo 49 kulohlavců, část jich zachránili

Bez komentaře: Na pláži severně od města Nelson na Novém Zélandu uvázlo 49 kulohlavců. Na vyproštění kytovců se podílelo kolem 200 lidí, většinou dobrovolníků.Video: AP

 

Reklama

Na pláži severně od města Nelson na Novém Zélandu v pondělí ráno místního času uvázlo 49 kulohlavců. Celkem 28 zvířat se nakonec podařilo zachránit, 21 jich uhynulo.

Článek

Na vyproštění kytovců se podílelo kolem 200 lidí, většinou dobrovolníků. Záchranářům pomohl k vysvobození zvířat příliv. Obávali se však, aby se kulohlavci opět na pláž nevrátili, uvedla agentura AP. Jejich obavy se ale částečně naplnily.

Ministerstvo památkové péče (DOC), které zaštiťuje ochranu novozélandských přírodních a historických památek, na místo vyslalo záchranný tým. Specialisté na mořské savce o zvířata na pláži pečovali a zavlažovali je až do okamžiku, kdy se je podařilo přesunout do moře.

Kulohlavci patří do čeledi delfínovitých a s délkou do šesti metrů a váhou okolo čtyř tun patří spíše k menším kytovcům.

Za posledních 15 let na pláži zvané Farewell Spit přišly o život již stovky kytovců. V únoru 2017 jich tam najednou uhynulo na 250. O pozvolných písčitých plážích se podle agentury AP někdy hovoří jako o „pasti na velryby“, protože pro zvířata je těžké se od mírných svahů vzdálit, když se k nim dostanou příliš blízko.

Příčiny hromadného uváznutí kytovců nejsou známé, ale jde o poměrně častý jev. Vědci se domnívají, že mezi důvody mohou být nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace. Podle některých je na vině také lidská činnost: vysokofrekvenční sonary mohou kytovce zmást, připomíná AFP.

Reklama

Doporučované