Hlavní obsah

Video: Na tajné židovské svatbě se sešlo i bez pozvánek 7 tisíc lidí

Podívejte se na video z tajné svatby.Video: Sleuth Media, Youtube.com

 

Reklama

Díky jindy nedodržitelnému „nikomu to neříkej“ se málem povedlo utajit židovskou svatbu o 7 tisících lidí. Kdyby do „chlípného tisku“ neuniklo video prozrazující tisíce namačkaných a rozradostněných lidí pod jednou střechou.

Článek

Chasidská synagoga v Brooklynu zažila to, co se za poslední rok nepoštěstilo snad nikomu. Dostat na akci pod jednu střechu 7 tisíc hostů, neobtěžovat je rouškami a ještě si z plna hrdla zazpívat a zatančit. Aniž by se o tom kdokoli z vedení města dozvěděl.

Jako by se nechumelilo a covid v New Yorku opět neřádil, sešlo se 7 tisíc lidí na začátku listopadu na svatbě v chrámu Yetev Lev ve Williamsburgu. Bok po boku tančili, dupali, zpívali z plných plic, rouškami se neomezovali. A kdyby se na světlo světa nedostala uniklá videa, Yetev Lev by zřejmě akci utajil nadobro.

Což bylo také původně v plánu. Organizátoři se svatbou Joela Teitelbauma, vnuka satmara, velkého rabína Aarona Teitelmana, nehodlali před „chlípným tiskem a vládními úředníky“ nijak chlubit, jak uvádí podrobný popis jidišských novin Der Blatt, publikace satmarské sekty.

„Vzhledem k pokračující situaci s vládními omezeními byly přípravy prováděny tajně a diskrétně, aby nepřitahovaly pozornost cizích lidí,“ uvádí článek ve vydání z 13. listopadu. „V posledních týdnech organizátoři neúnavně pracovali na tom, aby vše uspořádali co nejlépe. Všechna oznámení o nadcházejících oslavách byla předávána ústně, bez písemných oznámení, bez plakátů na stěnách synagogy, bez pozvání zaslaných poštou, ani se zprávou v jakékoli publikaci, včetně těchto samotných novin.“

Minulý měsíc stát nařídil zrušení plánované svatby vnuka satmara velkého rabína Zalmana Teitelbauma. Propagovaná akce měla za cíl přilákat 10 tisíc lidí, což pozornosti úřadů neuniklo. Sbor tento zákaz nazval „neoprávněným útokem“ a rozhodl se pro příště poučit a s plány na příští svatbu nebýt tolik okázalý.

„Dny před svatbou byly plné napětí, protože jsme nevěděli, co přinese následující den nebo další okamžik, který nespokojený vyděděnec by mohl využít této příležitosti k odhalení i toho, co nebylo napsáno nebo zveřejněno, k vytvoření zbytečného rozruchu a nedej bože, narušení simchy (radosti),“ hlásil Der Blatt.

Ohromující snaha synagogy uspořádat akci s potenciálem dalšího epicentra podtrhuje kritizovanou ignoraci chasidské komunity, která se vymezuje proti snahám o zastavení šíření viru, který jen v New Yorku zabil téměř 25 000 lidí. Svatba navíc proběhla v období, kdy New York čelí náporu další covidové vlny a opatření opět postupně zpřísňují.

Ironií osudu je, že šéf synagogy R’Mayer Zelig Rispler, který otevřeně vyzval Brooklynskou ortodoxní komunitu k dodržování bezpečnostních opatření proti koronaviru, sám na covid zemřel minulý měsíc ve věku 70 let.

Zpráva o zakázané akci v brooklynské synagoze rozlítila newyorského guvernéra Andrewa Cuoma, který plánuje celou situaci prověřit. „Jestliže se toto opravdu stalo, je to do očí bijící nedodržování zákonů,“ řekl Cuomo na brífinku v New Yorku. „Je to nezákonné. Byla to také neúcta k lidem v New Yorku.“

Reklama

Doporučované