Hlavní obsah

Video: Na unikátním ostrově Fraser hoří, zkáza přírody bude nedozírná

Ostrov Fraser je díky vzácné fauně a flóře zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Oheň, který propukl před šesti týdny, se prozatím nepodařilo uhasit.Video: AP

 

Reklama

Na australském ostrově, o němž se říká, že je pozemským rájem, zuří už více než šest týdnů rozsáhlý požár. V ohrožení je vzácná vegetace i populace divokého psa dingo.

Článek

Ostrov Fraser je díky vzácné fauně a flóře zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Oheň na největším písečném ostrově na světě zasáhl už 40 procent plochy, sežehl i značnou část tamních jedinečných lesů.

Australští hasiči se snaží dostat mohutný lesní požár pod kontrolu. Práci značně komplikuje místy těžce přístupný terén a silný vítr. „Přístupové cesty jsou pro těžkou techniku úzké. K požárům se tak dostanou jen menší vozy,“ citovala agentura AFP jednoho z hasičů Garyho McCormacka.

Situaci komplikuje vlna veder, která oblast zasáhla. Hasiči se obávají, že horko oheň ještě více rozdmýchá, proto se alespoň snaží, aby se plameny nepřiblížily k turistickým a chráněným oblastem, informoval The Guardian.

Bohužel se jim to příliš nedaří. V posledních dnech se oheň přiblížil k obydleným oblastem. Úřady proto zakázaly příjezd návštěvníků na ostrov.

„Vegetace na ostrově Fraser je extrémně suchá, a proto se velmi snadno vznítí,“ řekl AFP zástupce místní samosprávy James Haig. Fraser spadá pod australský stát Queensland, nejméně dvě třetiny jeho plochy aktuálně sužuje extrémní sucho.

Podle správy queenslandských parků a přírody hoří oheň na dvou frontách na ploše 81 tisíc hektarů.

Ostrov Fraser, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí. Nachází se zde i vzácné stromy Syncarpia hillii, které byly použity například na stavbu Suezského průplavu.

V domorodém jazyce se ostrov jmenuje K'gari, což v češtině znamená ráj. V roce 2018 ho navštívil i princ Harry se svojí ženou, vévodkyní Meghan, a oba potvrdili, že jde opravdu o „ráj“, píše britský deník The Guardian.

Fraser je oblíbený i mezi turisty. Ročně ho navštíví až statisíce z nich.

Reklama

Doporučované