Hlavní obsah

Video: Nad Japonskem prolétl meteor, bolid byl jasný jako Měsíc v úplňku

Video: Nad Japonskem zazářil meteor jasný jako Měsíc v úplňku.Video: @hide85688321, @nhk_news, AP

 

Reklama

Nad Japonskem v neděli zazářil meteor, jehož jas dosahoval intenzity Měsíce v úplňku. Záběry astronomického jevu zachyceného na kameru se staly hitem sociálních sítí, informovala agentura Kjódó.

Článek

Ohnivá koule, která ozářila nejedno japonské město, byla patrně bolid, kterým astronomové označují velmi jasný meteor – zejména ten, který vybuchne v atmosféře. K vidění byl v částech západního a středního Japonska.

Muž z prefektury Gifu zachytil padající hvězdu na kameru ve chvíli, kdy v neděli v 1:35 místního času zalila noční oblohu jasnou září. „Vydala burácivý zvuk,“ napsal na Twitteru. „Nebe se celé úplně rozzářilo,“ uvedl jiný uživatel sociálních sítí.

Ředitel tamního planetária Takeši Inoue sdělil, že takto jasné bolidy jsou spíše výjimečné. „Myslíme si, že poslední světelný výbuch byl jasný tak jako Měsíc v úplňku,“ řekl.

V červenci byla pozorována padající hvězda v oblasti Tokia, kousky meteoritu se poté našly v sousední provincii Čiba.

Japonská národní astronomická observatoř zaznamenává každý měsíc několik ohnivých koulí, ta z nedělní noci však byla mimořádná svou světelnou intenzitou i zvukem, který mohli zaslechnout i lidé.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované