Hlavní obsah

Video: Náhorní Karabach sužuje válka i pandemie koronaviru

Bez komentáře: Lidé nakažení koronavirem se v Karabachu schovávají do studených sklepů. Spolu s těmi, kdo jsou dosud zdraví, se skrývají před dělostřeleckou palbou.Video: AP

 

Reklama

Konflikt o Náhorní Karabach nezastavily ani dva pokusy o příměří. Obě země se navzájem obviňují z útoků. Tamní zdravotní systém je přetížen nejen zraněnými z fronty, ale i nakaženými nemocí covid-19.

Článek

Mohutné ostřelování civilních oblastí donutilo mnoho lidí opustit své domovy a skrývat se v lesích nebo v provizorních sklepních krytech. V malých nevětraných prostorách však hledají úkryt lidé nakažení koronavirem spolu se zdravými, napsala agentura AP.

Ozbrojený střet mezi Jerevanem a Baku znemožnil v této sporné oblasti dostat epidemii koronaviru pod kontrolu. Ustalo trasování kontaktů i izolace nakažených. Tamní zdravotnictví kvůli válce trpí nedostatkem zdravotního materiálu, léků i ochranných pomůcek. Obzvláště tvrdě nákaza zasáhla právě zdravotníky.

„Téměř všichni se nakazili. U některých nemoc propukla v lehké formě, u jiných to bylo vážnější,“ uvedla Malvina Badaljanovová, která v regionální metropoli Stěpanakertu vede kliniku pro nakažené.

Přesto většina zdravotníků pokračuje v práci a snaží se pomáhat jak nakaženým, tak raněným z fronty.

„Mnoho lékařů a zdravotních sester vědělo, že se nakazili, ale mlčeli o tom,“ řekl tamní ministr zdravotnictví Ararat Ohandžanjan. „Mohou si někde v koutě lehnout, dokud jim neopadne horečka, ale pak vstanou a pokračují v operování. Nikdo teď nemá právo zůstat stát stranou,“ dodal pro agenturu AP.

„Když se Stěpanakert dostal pod palbu, neměli jsme čas vystopovat nakažené. To umožnilo šíření nákazy,“ řekl ministr. Sám měl pozitivní test před týdnem, ale navzdory horečce a léčbě zápalu plic také pokračoval v práci.

Arménie a Ázerbájdžán se začátkem října domluvily na příměří. Díky tomu polevilo ostřelování správního střediska Stěpanakert a zdravotníci mohli navštívit kryty a sklepy, aby tam pátrali po nakažených, uvedl ministr zdravotnictví. Podle jeho vyjádření se podařilo obnovit omezené testování a izolaci nakažených. Přesto připustil, že úřady stále nemají přesnější ponětí, kolik lidí se zatím nakazilo.

Pacienti v nejvážnějším stavu byli odesláni do Arménie, zatímco ostatní se léčí v místních nemocnicích či doma. Zároveň se místní obyvatelé i zdravotníci dobrovolně přihlásili, že budou dodávat léky lidem v krytech a pomáhat vypátrat ty, kteří se nakazili.

Lékař Aram Gregorjan, který dobrovolně navštívil útočiště před ostřelováním, uvedl, že stísněné podmínky v krytech napomohly k šíření nemoci.

„Neustálé ostřelování nutí lidi, aby zůstávali natěsnaní ve sklepích. Nemohou se sami izolovat. Ani ti, kteří mají horečku a klinické příznaky covidu-19, se nemohou léčit anebo jít do nemocnice,“ uvedl pro AP.

Irina Musajeljanová ze Stěpanakertu se schovávala ve sklepě spolu se svými sousedy. Válka podle ní pandemii odsunula do pozadí. „Prostě nemáme čas přemýšlet o koronaviru,“ řekla.

Dokonce i na infekční klinice ve Stěpanakertu byli pacienti s koronavirem donuceni uchýlit se do suterénu. „Lidé se nakazili, ale to přežijeme. Hlavní je, že tady se neválčí,“ řekla Arevik Israeljanová.

Arménský premiér Nikol Pašinjan uvedl, že konflikt o Náhorní Karabach nemá v této fázi diplomatické řešení, a to na dlouhou dobu. Kompromis, který by přijala jeho země, prý není přijatelný pro ázerbájdžánskou stranu sporu, uvedl podle agentury TASS. Boje tak pokračují i přes nové příměří.

Reklama

Doporučované