Hlavní obsah

Video: Naštvaný dav házel kamení i vejce, lidi rozlítil koronavirový zákaz

Bez komentáře: V Bělehradě demonstrovaly tisíce lidí proti zákazu vycházení. Opatření nařídil srbský premiér Aleksandar Vučić kvůli zhoršení epidemiologické situace v zemi.Video: AP

 

Reklama

V srbském hlavním městě demonstrovaly v úterý tisíce lidí. Do ulic vyšly poté, co srbský prezident Aleksandar Vučić ohlásil pro obyvatele Bělehradu víkendový zákaz vycházení. Epidemiologická situace ve městě se prudce zhoršila.

Článek

Protestující vyšli pozdě večer do ulic, část z nich se střetla s policií. Skupina lidí dokonce krátce pronikla přes policejní kordon do budovy parlamentu. Policisté poté použili slzný plyn, informovaly agentury AP a Reuters.

Bojůvky se kromě parlamentu odehrávaly také před sídlem státní televize, kterou přívrženci opozice obviňují z toho, že straní vládě. Nejnásilnější střety byly mezi pořádkovými složkami a skupinkami zřejmě krajně pravicových extremistů, uvedla agentura AP. Demonstranti házeli po policistech kameny, lahve a vejce.

Sedmimilionové Srbsko od začátku koronavirové pandemie registruje přes 16 tisíc nakažených a 330 úmrtí. Prezident Vučić v úterý na tiskové konferenci konstatoval, že se situace v posledních dnech výrazně zhoršila. Poslední denní bilance byla 299 infikovaných a 13 úmrtí, což je dosud nejvyšší počet obětí za 24 hodin.

Vučić proto avizoval, že v hlavním městě začne od středy platit zákaz shromažďování více než pěti lidí, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i venku. Od pátku do pondělí pak má kromě toho rovněž platit zákaz vycházení.

Reklama

Doporučované