Hlavní obsah

Hon odpůrců lockdownu na známého novináře BBC pobouřil i premiéra Johnsona

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace odpůrců protiepidemických opatření před sídlem britského premiéra.

Reklama

Za brány premiérského sídla v Downing Street se musel ukrýt novinář BBC Nick Watt, kterého na ulici slovně napadla skupina demonstrantů proti britskému lockdownu. Kritika ale míří i na nečinnost policie, která novináře nebránila.

Článek

Vyhrožování, slovní útoky, pronásledování. Tomu čelil v pondělí editor pořadu BBC Newsnight Nick Watt. Když procházel centrem Londýna u Downing Street, kde se nachází sídlo britského předsedy vlády, novináře začala pronásledovat skupinka demonstrantů proti vládní opatřením.

Na začátku videa z incidentu se kameraman YouTube kanálu Resistance GB, který na síti publikuje desítky videí kritizujících vládní protiepidemická opatření, ptá novináře: „Jak si vy, lidi, omlouváte lži o zhruba tisícovce demonstrantů?“ narážel na kritiku mířící na BBC, podle níž podhodnocuje počty účastníků na demonstracích odpůrců protiepidemických opatření.

Na záběrech je také možné slyšet, jak kameraman YouTube kanálu obviňuje Watta ze lži, když podle něj pronesl, že zavedení lockdownu bylo legální, píše deník The Times. „Jak se ti v noci spí?“ říká také muž na videu. Novinář se pokusil kameramanovi vyhnout, ale dav demonstrantů Watta rychle obklopil, jakmile si uvědomil, že jde o novináře BBC.

Dav opakovaně na videu nazývá Watta „zrádcem“ a „spodinou“ a doporučují mu, aby utekl. Několik demonstrantů také novináři hrozí pěstí a snaží se ho i zasáhnout. Watt nejprve demonstranty ignoruje, později ale musí před davem utéct.

„Video, jak je Nick Watt pronásledován a napadán davem, je naprosto děsivé,“ napsala na svém twitterovém účtu bývalá šéfredaktorka deníku Huffington Post a zástupkyně šéfredaktora pořadu Newsnight Jess Brammarová. „Je to nechutné, jen dělal svou práci,“ dodala novinářka. „Takto vypadá podněcování k nenávisti (nikoli kritika, to je něco úplně jiného) vůči novinářům a BBC,“ dodala ještě později Brammarová.

Na sociálních sítích se ale objevily i otázky, proč novináře nijak nebránila přítomná policie. „Vážné otázky by měly směřovat na policii, která tam stála a nic neudělala, zatímco dav cvoků zastrašoval novináře,“ napsal na svém twitterovém účtu redaktor deníku The Financial Times Matthew Garrahan. Policie na dotazy několika redakcí zatím nereagovala. „Hon“ na Nicka Watta ostře odsoudil i ministerský předseda Boris Johnson, sám bývalý novinář.

Veřejnoprávní stanice BBC ve svém prohlášení uvedla, že „podobné chování je zcela nepřijatelné“. „Všem novinářům by mělo být umožněno vykonávat svou práci bez zastrašování a dalších překážek,“ cituje prohlášení stanice deník Metro.

Reklama

Související témata:

Doporučované