Hlavní obsah

Nejdražší tenisky prodané v aukci. Začínala v nich legenda basketbalu

Podívejte se na dražbu nejdražších tenisek prodaných v aukci i toho, komu patřily.Video: Jan Marek

 

Reklama

Za rekordní částku skoro 1,5 milionu dolarů se vydražily basketbalové boty, v nichž začínal legendární hráč v NBA.

Článek

Aukční dům Sotheby's pořádal v Las Vegas dražbu s názvem „Icons of Excellence & Haute Luxury“, na které šly mezi oslnivými vozy, šperky a jinými módními doplňky do prodeje hned dva páry obnošených tenisek Michaela Jordana. A právě jeden z nich přinesl do dražebních síní další ze světových rekordů.

„Teď tu máme nejstarší známé boty Nike, v nichž hrál Michael Jordan, vyvolávací cena je 1,1 milionu dolarů,“ uvedl položku s číslem 23 dražebník s kladívkem.

Předchozí rekord překonaly dvakrát

Už jen jejich vyvolávací cena začínala skoro na dvojnásobku rekordu, který v prodeji nošených sportovních bot nastavil jiný pár stejného legendárního basketbalisty, a to teprve loni v srpnu. To se za 615 tisíc dolarů vydražily tenisky, v nichž Jordan v roce 1985 odehrál exhibiční zápas v Itálii: Air Jordan 1 High.

Tento týden ale aukční dům Sotheby's dražil boty, které této velmi slavné sérii ještě předcházely a zřejmě byly jedny z prvních, které spolupráci Jordana a následně až teprve i dalších sportovců s populární značkou odstartovaly: Nike Air Ships.

Jordan v botách nastoupil teprve do pátého utkání své nováčkovské sezony v NBA v roce 1984. Jde tak prý o první známé „najky“ jeho kariéry, a proto patrně stanovily nový aukční rekord. S daní a poplatky se tenisky prodaly za 1,47 milionu dolarů, což je v přepočtu 32,2 milionu korun.

Boty dostal od Jordana zadarmo mladík

Pozdější šestinásobný šampion zámořské ligy s Chicagem po zápase pár věnoval mladému podavači míčů v Denveru. Novým majitelem červenobílého páru bot Nike Air Ships se podle serveru NBC stal sběratel Nick Fiorella, jehož zástupce na aukci závěrečnou nabídku jako vítěznou přihodil.

Aukce vzácných sportovních bot zažívají v poslední době boom. Na vysokých cenách za Jordanovy suvenýry se navíc projevil i zvýšený zájem po odvysílání dokumentu The Last Dance, mapující život a kariéru nyní osmapadesátiletého slavného basketbalisty.

Reklama

Doporučované