Hlavní obsah

Video: Nejhorší sesuv půdy v historii Norska, stále se pohřešují tři lidé

Bez komentáře: Mohutný sesuv půdy smetl devět domů ve vesnici Ask. Další budovy mají narušenou statiku. Záchranáři stále pátrají po nezvěstných. Evakuovat se muselo kolem tisíce obyvatel vesnice.Video: AP

 

Reklama

Už několik dní pátrají norští záchranáři ve vesnici Ask na jihu Norska po dalších nezvěstných. Sedmitisícovou obec zasáhl minulou středu masivní sesuv půdy.

Článek

Po přírodní katastrofě se pohřešovalo celkem deset osob. Tamní úřady oznámily, že dosud bylo nalezeno sedm obětí. Po dalších třech lidech se dál pátrá.

Záchranáři pracují v těžkých podmínkách, kvůli nestabilitě podloží hrozí další sesuvy. Práce v tomto ročním období komplikuje i malý počet hodin denního světla, uvádí agentura AP.

Tragický osud lidí z postižené vesnice zasáhl celé Norsko. Na místo přijel i král Harald s královnou Sonjou a korunním princem Haakonem. Setkali se s místními lidmi a záchranáři, v kostele zapálili svíčky za oběti neštěstí. „Je to naprosto strašné, je těžké to vyjádřit slovy,“ řekl král Harald.

Ze sedmi obětí bylo identifikováno pět. Je mezi nimi 31letý muž, člen týmu tenisty Caspera Ruuda, který byl nalezen v pátek, 40letý muž a jeho dvouletá dcera a pak 54letá žena a její 29letý syn.

Podle místní policejní velitelky Idy Melboové Öysteseové by někdo mohl přežít ve vzduchových kapsách vzniklých ve zřícených domech. „Z lékařského hlediska je možné několik dnů přežít, pokud máte vzduch,“ uvedla.

Středeční sesuv půdy byl nejhorší v moderní historii Norska, táhl se v délce 700 metrů a šířce 300 metrů. V obci Ask, která leží asi 25 kilometrů na severovýchod od Osla, se zřítilo nejméně devět domů s více než 30 byty, asi 1000 lidí bylo nutné evakuovat. Menší pohyby půdy byly v místě zaznamenány i v následujících dnech. Sesuv nastal po dvou vydatných deštích, přesná příčina zatím není jasná.

Norská stanice TV2 informovala, že oblast, kde se půda sesunula, označil geologický průzkum v roce 2005 za vysoce rizikovou. Tři roky po zveřejnění posudku se ale na místě začaly stavět první domy.

Reklama

Související témata:

Doporučované